\"Зелена светлина\" за тунела под гарата в Пловдив

С голямо мнозинство Общинският съвет одобри новия устройствен план

\

Нов тунел ще свърза северната с южната част на Пловдив. Той ще обхваща участъка от ул. „Кукуш” по продължението на „Димитър Талев”, „Калиакра” и ще достига до бул. „Македония”, репиха общинските съветници в града под тепетата.  

Тунелът ще тръгва преди колелото на Централна гара откъм бул. „Васил Априлов“ и ще бъде дълъг около 480 м. Новото съоръжение ще е успоредно на пешеходния подлез под гарата.

По дължината му има предвидени 2 спирки на масовия градски транспорт. Подземното преминаване продължава под автогара „Родопи“ и излиза при ул. „Кукуш“ в район „Южен“, откъдето прави връзка с бул. „Македония“.

Тунелът е част от новия устройствен план на града под тепетата, а стойността на съоръжението вероятно ще е между 10 и 15 млн. лв. Той на практика аще минава под Централна гара и значително ще олекоти натоварения трафик в района.

След изменението на Подробния устройствен план се осигуряват устойчиви условия за реализиране на проекта. Освен това се намалява значително и броя на обектите, които ще се наложи да бъдат отчуждени.

След като се оптимизира габарита на булеварда и регулационните промени на улиците, се променя плана за отчуждаване на имотите, което прави плана напълно изпълним и дава възможност за целесъобразно регулиране.

При така наложилите се промени в устройствения план, общинските съветници гласуваха 28 гласа За, един Против и 10 се въздържаха от мнение по темата. Все още не е ясно кога ще бъде дадено началото на проекта за новото съоръжение, което ще свързва северната и южната част на Пловдив.

Коментари: 0