Зоран Заев предлага пакет от мерки в подкрепа на бизнеса

Едно от предложенията на бившия премиер на Северна Македония е намаляване на заплатите на държавните служител

Зоран Заев предлага пакет от мерки в подкрепа на бизнеса

Снимка: БТА

1180 ~ 2 мин. четене

Бившият премиер на Северна Македония оповести 15 мерки на обща в помощ на бизнеса и гражданите за справяне с пандемията от COVID-19, съобщава информационната агенция MIA. „Всички спестявания от публичните институции ще бъдат прехвърлени в т.нар корона фонд, създаден като част от националния бюджет “, каза Заев.

Мерките предложени от партията управлявана от Зоран Заев, SDSM, ще бъдат изпратени на правителството на Северна Македония за разглеждане.

Като една от първите мерки, които Заев предлага е  всеки работник в частна фирма, засегната от кризата, да получи по една минимална работна заплата за месеците април и май-  по 14 500 денара. Компаниите да плащат собствени вноски за заплати, както и данък върху доходите на физическите лица. 

 SDSM предлага още парична компенсация в размер на 50% от средната нетна заплата за тези, които са загубили работата си вследствие на коронавируса. Предласе също намаляване на заплатите на всички държавни служители, началници, ръководители, както и други длъжностни лица в държавната администрация, които в условията на криза ще получават само минималната работна заплата. Става въпрос за депутати, премиера, вицепремиерите, министрите, кметовете, директори на държавни и общински дружества, съдии, прокурори и общински съветници, които ще получават минимална заплата в размер на 14 500 денара.

Партията на Заев предлага също тримесечно забавяне на плащането на лихвите, за да които банките вече са договорили. Мерките включват също и 7000 динера за всяко домакинство, в което има безработни хора. На тези хора да бъде осигурен и улеснен достъп до системите за социална защита през април и май. За по-голяма защита на по-бедните, държавата да изплати енергийни надбавки за април и май.

Освен това се предлага да се забранява до месец юни съдебните изпълнители ще бъдат задължени да спрат предприемането на каквито и да е действия по принудителното изпълнение. Наемателите на жилища за социално слаби са освободени от плащането на наем, а ако са закупили жилищата - освободени са от плащането на лизинговите вноски по кредита си. Партията препоръчва и на наемодателите на пазарен принцип да направят същото и да отложат наемите на своите наематели. Предлагат се още  допълнителни безлихвени заеми за компании в размер на 6 милиона евро, както и нови 50 милиона евро евтини заеми чрез търговски банки. Освен това се предлага закон за забрана на фалит на компаниите по време на криза.

Предлага се също и помощ за медийни работници и медии, спортисти и художници, както и „свободен коридор“ за пазаруване на възрастни хора и бременни жени. „Всеки един човек има значение за нас, парите на данъкоплатците ще бъдат разпределени помогнете на гражданите. Докато правехме тези проекции, обърнахме специално внимание за осигуряване на достатъчно пари за здравния сектор. Той трябва да е стабилен, за да издържи на извънредното положение. По-добре е да проявите солидарност и да живеете за минимална заплата за два месеца, отколкото да позволи на икономиката да страда “, заключи Заев.

Коментари: 0