Зукърбърг „обедня“ с $6 млрд. заради скандалното изтичане на данни във Facebook

Шефът по сигурността в компанията се е оттеглил от поста си

Зукърбърг „обедня“ с $6 млрд. заради скандалното изтичане на данни във Facebook
Новините за скандалното изтичане на данни за около 50 млн. потребителски акаунта във Facebook донесе куп главоболия на компанията, но на практика се отрази лично и на нейния изпълнителен директор Марк Зукърбърг. По данни на CNBC съоснователят на социалната мрежа е загубил над 6 млрд. долара в акции само за ден. 

Твърденията за извършена злоупотреба в най-голямата социална мрежа вдигнаха институциите на крака. Европарламентът обяви, че ще разследва информацията дали анализаторската фирма Cambridge Analyticа, наета от Доналд Търмп по време на предизборната му кампания, е използвала неправомерно данни на потребители, за да таргетира политически послания.  

Новината за изтичането прикова вниманието на световните медии през последните дни, като логично повлия и на инвеститорите. Акциите на Facebook се сринаха със 7% по време на търговията в понеделник. 

Именно това е и причината за „обедняването“ на Зукърбърг. Той обаче притежава приблизително 403 млн. акции във Facebook на стойност около 68.5 млрд. долара. Така изпълнителният директор на компанията остава на 4-о място според Индекса на милиардерите на Bloomberg и на 6-о в класацията на Forbes. 

Що се отнася до Facebook, компанията е загубила 35 млрд. долара от пазарната си стойност в първия ден на седмицата, като капитализацията ѝ се оценява на около 502 млрд. долара. 

Скандалните разкрития покрай дейността на Cambridge Analytica неминуемо поставиха Facebook в негативна светлина. От компанията обаче изтъкват, че „твърдението, че това е нарушение на личните данни, е напълно невярно“ и че „никакви системи на са били инфилтрирани“. 

Междувременно стана ясно, че шефът по сигурността на Facebook Алекс Стамос напуска поста си в компанията. Новината бе съобщена първо от New York Times и Wall Street Journal, където като причина се изтъква несъгласието на Стамос с това как организацията реагира на разпространението на дезинформация. 

В своя публикация в Twitter той коментира, че на практика не напуска компанията, а се променя ролята му в нея, като ще продължи да изследва възникващите рискове за сигурността и да работи по подобряването ѝ по време на избори. 

Промяната във функциите му е настъпила още през декември. Стамос активно се занимава с разследванията покрай руската дейност във Facebook и увеличаването на корпоративната отговорност в съвременния технологичен свят. 

През уикенда той Стамос активно туитваше и по повод разкритията около Cambridge Analytica. „Има много големи проблеми, в справянето с които технологичните гиганти трябва да бъдат по-добри“, коментира той. 
Коментари: 0