Създадоха екран от сапунен балон (видео)

Дисплеят е най-тънкия в света

11:08 03.07.2012

Учени създадоха технология за прожектиране на кадри върху екран от сапунен слой.

Международен екип от изследователи създали дисплей, който използва ултразвукови вълни, за да променя свойствата на слоя и да създава или обикновен, или 3D кадър. Сместа на мехура е по-сложна от тази на сапуна в детските играчки, но той все пак е основната съставка.

Екипът твърди, че дисплеят е най-тънкият прозрачен екран в света. "Известно е, че повърхността на сапунения мехур е микро мембрана. Тя позволява преминаването на светлината и показва цветовете върху структурата си", обяснява ръководителят на изследването Йоичи Очиай от университета в Токио.

Макар традиционните екрани да са непрозрачни, дисплеят, създаден от д-р Очиаи и неговите колеги Кеисуке Тойошима от университета в Цукуба в Япония и Алексис Ояма от университета Карнеги Мелън в САЩ, варира по прозрачност и отразителни способности.

Учените успели да контролират и използват тези свойства, като бомбардирали мембраната на мехура с ултразвукови вълни, излъчвани от говорители. Тези вълни променяли структурата на прожектираните кадри, като ги правели да изглеждат гладки или груби. Промяната на честотата на вълната променя и отразителните способности на екрана, което означава, че прозрачността на прожектирания кадър също може да се променя. Ако екраните на мехурите се обединят, зрителите получават 3D ефект и дори холограмна прожекция.

Мехурът е много по-труден за спукване от обикновения сапунен мехур, той като сместа съдържа специални колоиди и предметите дори могат да минават през слоя, без да пропукат.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ