Здравният министър назначи нов директор във Фонда за лечение на деца

Това е четвъртото назначение след април 2016 г., когато спецслужбите арестуваха показно Павел Александров

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев смени директора на Фонда за лечение на деца. На мястото на д-р Мариета Райкова, назначена през септември 2017 г., идва д-р Георги Деянов. Той ще встъпи в длъжност официално на 20 август, става ясно от съобщение на здравното министерство. Подробности около причината за рокадата не се дават, като се посочват само "лични причини" за напускането на Райкова.

Това е четвъртото уволнение на директор на Фонда след април 2016 г., когато спецчастите влязоха и арестуваха тогавашния директор Павел Александров. След акцията здравният министър Петър Москов и неговият заместник Ваньо Шарков дълго обясняваха по телевизиите, че във фонда има множество нарушения, включително ощетяване на бюджета с милиони левове. В същото време членовете на Обществения съвет към Фонда се застъпиха за Александров, заявявайки, че той е един от малкото директори, които са успели да го превърнат в работеща структура. Много родители също се застъпиха за публично арестувания Александров.

В последствие обвиненията към него, сред които бе и това за корупционни престъпления, започнаха да падат в съда, без да се дава много гласност на това. През април 2018 г. Специализираният наказателен съд за втори път прекрати делото срещу Павел Александров и още трима служители и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Според съда има противоречия между фактите в обвинителния акт и не става ясно как е извършено твърдяното от прокуратурата присвояване на пари.

След показната акция, подкрепена от Москов и Шарков, рокадите не свършиха. През септември 2017 г. д-р Тинка Троева бе уволнена с мотив за системно нарушаване на правилника, което е довело до редица закононарушения. Тя остана на поста около 5 месеца.

Преди това Фондът се управляваше от Владимир Пилософ, лично назначение на Петър Москов. В края на неговото управление бе изнесен доклад, който показа, че има драстични нарушения в работата на Фонда за лечение на деца. Докладът съдържаше данни за подменени решения на Обществения съвет, значително забавяне на подадените  заявления за лечение, еднолични и необосновани решения, вредящи на децата, неадекватни изисквания в новия правилник за работа на Фонда, несправяне и некомпетентност на тогавашния директор Владимир Пилософ.

В решението на МЗ, с което се съобщава за рокадата, е посочено, че Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за 15 август 2018 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Кирил Ананиев | лечение на деца | Фонд за лечение на деца | Здравно министерство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини