Sports Direct купи веригата универсални магазини House of Fraser

Цената на сделката е 90 млн. паунда

Sports Direct купи веригата универсални магазини House of Fraser
Компанията за спортни стоки Sports Direct на Майк Ашли се е съгласила да купи веригата универсални магазини House of Fraser за £90 млн., съобщава BBC.

По-рано в петък House of Fraser влезе в процедура по несъстоятелност, след като разговорите между търговеца и неговите кредитори не доведоха до споразумение.

Всички 59 магазина от веригата се очаква да бъдат отворени днес, включително и онези 31, които вече бяха предвидени за закриване.

House of Fraser, която работи от 169 години, наброява 16 000 служители, 5 900 директно наети и 10 100 чрез консигнации.

Sports Direct обяви, че е придобила всички магазини в Обединеното кралство на House of Fraser, марката и всички складови наличности.

Майк Ашли преди това имаше 11% дял от веригата магазини.

Освен веригата за спортни стоки Sports Direct със 750 обекта, той има инвестиции също и в Debenhams, French Connection и веригата за облекла Flannels.

House of Fraser бе в "надпревара с времето" да си подсигури финансиране, след като китайската фирма C.banner се отказа от спасителна сделка по-рано този месец. Компанията се надяваше да осигури финансиране до 20 август, когато дължи плащания на магазините, които работят на концесия.

Търговецът на дребно работи по два метода със своите доставчици - на едните се дължат пари авансово при получаване на стоките, а другите са на концесии, при които продуктите се плащат след продажбата (тип консигнация).
Коментари: 0