CEZ напуска още две балкански държави

Чешката компания иска да се съсредоточи върху местния пазар и ядрената енергетика

14:52 27.05.2019
Чешката енергийна компания CEZ Group планира да продаде активите си не само в България, но и в Румъния, Турция и Полша, за да се съсредоточи върху вътрешния си пазар. Това каза главният изпълнителен директор Даниел Бенес пред местен вестник, цитиран от Reuters.

„В рамките на новата ни стратегия имаме амбиция да напуснем България през следващите години”, заяви Бенес. „Обмисляме излизане от Румъния и от Турция, а също така мислим да напуснем Полша, където имаме две електроцентрали, работещи с въглища, като част от стратегията за по-ниски емисии CO2 в групата“, добави той.

Акционерите в CEZ, която се притежава на 70% от държавата, ще гласуват новата стратегия по време на Годишното общо събрание на 26 юни.

По думите на Бенет през следващите десетилетия компанията ще се концентрира върху изграждането на нови атомни електроцентрали.

Новият подход на CEZ ще се съсредоточи и върху модернизирането на дистрибуцията и развитието на бизнеса с възобновяеми енергийни източници и енергийни услуги на чешкия пазар, заедно с енергийните услуги в съседни страни като Словакия, Германия и Полша.

Бенет заяви, че продажбата на активите на тези пазари може да донесе „много десетки милиарди корони“.
CEZ вече започна процеса по напускане на някои пазари – засега това е България. През април чешката компания започна преговори с „Еврохолд“, след като не успя да постигне споразумение с „Инерком“ на Гинка Върбакова и с индийската India Power.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЧЕЗ | продажба на активи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини