Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“

Налогът беше използван през годините, за да се изравни икономическото развитие между Западна и Източна Германия

Снимка: БТА
21:00 21.08.2019
Германското правителство одобри предложението на финансовия министър Олаф Шолц да освободи повечето данъкоплатци от данък „солидарност“, предава Reuters. Налогът беше въведен след обединението на държавата, а целта му бе да подпомогне изравняването на стандарта на живот в двете части на страната.

Съгласно одобрения от кабинета на Ангела Меркел проектозакон около 90% от данъкоплатците вече няма да се облагат с допълнителните 5.5% към подоходния данък от 2021 г. За други 6.5% работещите данъкът ще бъде намален, а най-богатите 3.5% от икономически активното общество ще продължат да го внасят в пълен размер.

Данъкът се използва предимно за подпомагане на икономическото развитие в по-бедните източни региони на страната, които преди падането на Берлинската стена през 1989 г. бяха под управлението на Съветския съюз.

„Днес е важен ден по пътя към завършване на германското единство. Разходите за обединението в голяма степен са приключили“, казва Шолц в изявление.

Правителството на Меркел не е взимало нови заеми от 2014 г. благодарение на необичайно дългия цикъл на икономически растеж, рекордно високата заетост, стабилните данъчни приходи и ниските лихви.

Заради страховете от рецесия обаче се увеличават призивите в Германия и другите държави в Европа към правителството да увеличи бюджетните разходи и да предостави допълнителни фискални стимули.
Шолц коментира в интервю за телевизия ARD, че в даден момент данъкът ще бъде премахнат за 100% от работещите хора, но според него сега не е време най-богатите да получат това данъчно облекчение.
В своята коалиционна сделка през 2018 г. консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шолц се договориха да намалят данъчната тежест за хората със средни и ниските доходи.

Законопроектът, който беше много оспорван в рамките на правителственото заседание, вероятно ще претърпи промени при приемането му в парламента.

Консерваторите, водени от министъра на икономиката Петер Алтмайер, искат данъкът за солидарност - първоначално въведен като временна мярка за инвестиране в инфраструктура в бившата ГДР, но след това използван и за други цели, да бъде напълно премахнат до 2026 г.

Финансовото министерство заяви, че промените ще доведат до около 10 млрд. евро данъчни облекчения за гражданите след 2021 г., като ще се увеличат до около 12 млрд. евро до 2024 г.

Миналата година данъкът внесе 18.9 млрд. евро във федералния бюджет, съобщи министерството.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | данък солидарност | солидарен данък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини