Големите мобилни оператори отлагат пускането на нови смартфони на Huawei

Засега решението за спиране е временно

Снимка: БТА
10:53 23.05.2019
Мобилни оператори в Азия и Европа масово спират поръчките за смартфони Huawei след решението на САЩ от миналата седмица да ограничат достъпа на компанията до американските технологии. Включването на Huawei в черния списък за износ означава, че китайската компания вече не може да получава софтуер или компоненти от американски доставчици.

Съществуващите устройства не са засегнати, но ограниченията заплашват бъдещите продукти на Huawei и водещата му позиция в изграждането на супер бързи 5G мрежи от следващо поколение.

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, заяви в сряда, че е спрял предварителните поръчки в Обединеното кралство за смартфона Huawei Mate 20X (5G). "Това е временна мярка, докато съществува несигурност по отношение на новите Huawei 5G устройства", заяви говорител на компанията за CNN Business.

Най-големият оператор в Обединеното кралство, EE, също забавя въвеждането на новите смартфони на Huawei. Компанията беше включила Mate 20X в списъка на устройствата, които щяха да бъдат предлагани в 5G мрежата на оператора, припомня медията.

Най-големите японски мобилни оператори предприеха подобни действия срещу друго устройство - Huawei P30 Lite, по-рано тази седмица. Телефонът трябваше да бъде пуснат в страната по-късно този месец.

Водещата японска телекомуникационна компания NTT Docomo обяви, че е престанала да приема резервации за телефона и "търси влиянието на ограниченията на САЩ", каза говорителят на Docomo Йошикуми Курода.

Конкурентните оператори KDDI и SoftBank обявиха, че ще забавят пускането на новия телефон на Huawei.

Спирането на поръчките е първото осезаемо доказателство, че последната ескалация на администрацията на Тръмп срещу Huawei въз основа на националната сигурност вреди на бизнеса на компанията.

Huawei изпревари Apple миналата година, за да се превърне в световния №2 смартфон доставчик, след Samsung, и разчита на пазари извън Китай за половината от продажбите си.

Забраната за износ в САЩ принуди Google да премахне новите устройства на Huawei от екосистемата на Android. Временното отлагане от страна на Американския търговски отдел позволява на Google да обслужва съществуващите Huawei устройства за следващите 90 дни.

Подобно на 85% от смартфоните в света, устройствата на Huawei работят с операционната система Android и имат достъп до популярни приложения и услуги като Gmail, YouTube и Google Maps.

Загубата на екосистемата на Google прави устройствата на Huawei много по-малко привлекателни за международните потребители. Те ще загубят операционната система Android и достъп до магазина за приложения на Google Play. Освен това приложенията на трети страни като платформи за шофиране и доставка на храна разчитат на услуги като Google Maps. Тези приложения няма да функционират при изключване на телефона от услугите на Google.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: смартфони | мобилни оператори | Vodafone | 5G | Huawei | Huawei Mate 20X | EE

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини