Започна строителството на магистрала „Европа“ между София и Калотина

Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г.

Започна строителството на магистрала „Европа“ между София и Калотина
9172 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Стартира строителството на магистрала "Европа", която ще свързва София с граничен пункт "Калотина". Инвестицията е за 117.3 млн. лв., а средствата ще бъдат осигурени от републиканския бюджет. Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г.

Премиерът Бойко Борисов днес инспектира началото на строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман-Сливница. Той призова изпълнителите да завършат отсечката до края на 2020 г.

"За Нова година - догодина трябва да се пътува до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен не трябва да има светофар", посочи министър-председателят. Той обясни, че са предвидени и средства за разширяване на ГКПП "Калотина" заради притока на инвестиции в страната. Очаква се засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването му, допълни Борисов.Трасето на АМ „Европа" между ГКПП „Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Първият участък от ГКПП „Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет.

В края на 2018 г. бе сключен договор с изпълнителя на техническия проект и строителство на обекта и предстои подписването на договора за строителен надзор. Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента  е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.
Коментари: 0