Хонконгската фондова борса предложи да купи лондонската

Една от най-големите европейски борси е оценена на 36.6 млрд. долара

12:16 11.09.2019
Хонконгската фондова борса направи изненадваща оферта за покупката на борсата в Лондон, съобщи Bloomberg. Китайската борса оценява една от най-големите фондови борси в Европа на 29.6 млрд. паунда (36.6 млрд. долара).

„Обединяването на хонконгската и лондонската фондови борси ще преначертае световните капиталови пазари за десетилетия напред”, коментира главният изпълнителен директор на борсата в Китай Чарлз Ли. „И двете компании имат страхотни брандове, финансова устойчивост и доказано растящи резултати”, добавя той. По думите му азиатският борсов оператор е обмислял тази "амбициозна и далновидна" сделка в продължение на много месеци.

И двете борси участваха в сделки по сливания през последните години, като лондонската се провали в опита си да се обедини с германската Deutsche Boerse и хонконгската, които през 2012 г. купиха лондонската борса за метали за 1.4 млрд. паунда.

Британският министър по бизнес въпросите Андреа Лийдсъм коментира, че правителството в Лондон би разгледало всяка една възможност за свързване на борсите. По думите ѝ британските власти биха разгледали много внимателно всяко нещо, което би имало отражение върху сигурността на Обединеното кралство.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Китай | капиталови пазари | Лондонска фондова борса | Хонконгска фондова борса

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини