Китай стартира нов технологичен индекс, конкурент на Nasdaq

Новият индекс получи вот на доверие от инвеститорите и листнатите на нея компании поскъпнаха значително

Снимка: БТА
15:56 22.07.2019
Китай стартира нов технологичен индекс на Шанхайската фондова борса, подобен на американския Nasdaq. В него влизат акциите на местните технологични компании, а международните инвеститори наляха значителни суми в акциите на компаниите от новия измерител. Книжата на някои дружества от индекса скочиха с над 500%, пише The Guardian.

Стартирането на Star Market, освен китайска алтернатива на американския Nasdaq, е и опит за понижаване на зависимостта на китайските технологични компании от американските пазари във вече дълго продължаващата търговска война с Вашингтон. Ходът на Пекин е и смела крачка към реформа на финансовия пазар, тъй като Star включва подобна на американската система за първоначални публични предлагания (IPO).

При първия старт на търговията днес участваха 25 компании, включително производителят на чипове Anji Microelectronics Technology, който увеличи цената си с 520% в сравнение с тази при първоначалното публично предлагане. Това се случи въпреки двете умишлени спирания на тока през деня, чиято цел бе да предотвратят претоварване на системата за търговия.

Същевременно, въпреки че изгуби 30% от стойността си при отварянето на пазара, компанията Suzhou Harmontronics Automation Technology като цяло поскъпна със 113%  в сравнение с цената при листването си на борсата.

Създаването на новия индекс е една от най-големите реформи на китайския пазар в момент, когато азиатският гигант полага усилия да ребалансира икономическия си модел към новите технологии и продуктите с висока добавена стойност, но също и в разгара на търговската война със САЩ. Правилата за листване на Star Market са значително по-гъвкави правила, отколкото на американския му първообраз. Целта е да се помогне на обещаващите компании да набират по-лесно капитал, за да могат да финансират развитието си.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фондова борса | акции | Китай | САЩ | Nasdaq | търговска война | листване | Насдак | Стар маркет | Star Market

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини