Китайските инвестиции в САЩ падат с 90%, откакто Тръмп е на власт

Най-пострадали от това са по-бедните щати

Снимка: Pixabay
13:43 22.07.2019
Китайските преки чуждестранни инвестиции в Съединените щати рязко са спаднали, откакто Тръмп пое властта, като губещи са секторите недвижими имоти, автомобили, технологии и селско стопанство - индустрии, които допреди това се възползваха от китайския бум.

През 2016 г. китайските инвестиции в САЩ достигат максимум от 46,5 млрд. долара, но през 2018 г. почти 90% от тях са се "стопили" - до 5,4 млрд. щ.д., по данни на Rhodium Group, пише "Бизнесинсайдър", цитирайки New York Times.
Изданието отбелязва, че места като Мичиган, Южна Каролина, Мисури и Тексас са се възползвали преди това от растежа на работните места, дължащ се на китайските инвестиции.

Въпреки това, с търговската война на Тръмп, предизвикваща нарастващо ниво на недоверие между двете свръхсили, както и икономическото забавяне на Китай и по-строгият капиталов контрол за китайските инвеститори, инвестициите са намалели.

Спадът на китайските инвестиции вероятно няма да навреди значително на американската икономика като цяло, но индустриите и щатите, които имат големи инвестиции, биха могли да пострадат поради зависимостта си от китайските пари.

Крейг Алън, президент на Американско-китайския бизнес съвет, коментира пред New York Times: "Китайците чуват от нашите щатски и местни власти, че са добре дошли. Щати като Мичиган и селските икономики имат нови фабрики и работни места, създадени от Китайски инвестиции. Но това, което чуват от федералните власти, е съвсем различно", добавяйки, че това ще има пагубен ефект върху по-бедните щати.

На жилищния пазар китайските инвеститори разпродават търговски активи. През 2018 г. са били закупени 37 имота на стойност 2,3 млрд. долара, но в същото време са продадени активи в търговски недвижими имоти за 3,1 млрд. долара, според доклад на Cushman & Wakefield.

New York Times цитира и доклад на Националната асоциация на брокерите, според който покупките на жилища в Америка от китайски купувачи са спаднали с 65% през годината до март.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | инвестиции | Доналд Тръмп | спад | търговска война | мита