26-годишната Морган Белър, която е в основата на криптовалутата на Facebook

Тя не е лице на проекта, но в блокчейн общността я смятат за основната движеща сила

26-годишната Морган Белър, която е в основата на криптовалутата на Facebook

Снимка: Facebook

На 12 февруари 2018 г. инвеститорът на Силициевата долина и технолог на криптовалути Хауърд Ву е поканен в централата на Facebook в Менло Парк, за да обсъди последиците, възможностите и рисковете от въвеждането на блокчейн технологията за повече от 2 милиарда потребители на онлайн гиганта.

Поканата не идва от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг или от вицепрезидента и бивш изпълнителен директор на PayPal Дейвид Маркъс, настоящи лидер на проекта за криптовалута на Facebook Libra и дигиталния портфейл Calibra.

Вместо това той се срещнал с Морган Белър, нов служител в отдела за корпоративно развитие на Facebook.
Въпросите на Белър обаче били съвсем конкретни и целенасочени, разказва днес той.

„Ако имате платформа с над 2 милиарда потребители, как бихте се опитали да интегрирате технологията блокчейн в платформата?“, спомня си въпросите й Ву пред CNBC. 

Обсъжданата на тази среща тема като зародиш завършва с обявяването на криптовалутата Libra и Calibra. От обявяването на проекта за валутата и портфейла през юни т.г. публичното лице на инициативата е Дейвид Маркъс. 

Но в блокчейн общността Белър е известна като първоначалната движеща сила зад навлизането на Facebook в света на криптовалутите. 

В профила си в LinkedIn Белър описва себе си като ,ръководител на стратегията за Calibra, както и съ-създател на Libra - един от тримата служители във Facebook, които отговарят за това, заедно с Маркъс и вицепрезидента Кевин Уейл.

"Морган наистина беше първата, поне според мен - казва Ву. - Тя свърши чудесна работа да накара други хора в общността на криптовалутите да се заемат с Libra". 

Facebook отказва на CNBC да предостави Белър за интервю, но телевизията разговаря с 10 професионалисти от индустрията, които са работили с Белър през цялата й кариера в Силициевата долина, включително някои, които са работили с нея, след като тя се е присъединила към Facebook, и е превърналъ в свой фокус си в криптовалутата през 2017 година.

Белър е ниска, тъмнокоса, 26-годишна и я описват като харизматична, оптимистична и енергична.

Преди Маркъс и Уейл да се заемат с проекта, тя е единствената личност, която работи по инициативата за криптовалута на Facebook. В продължение на месеци през 2017 г., Белър проучва технологията и се среща с хора в бранша, според Ву и друг човек, запознат с въпроса.


Булър успява да убеди компанията да вземе насериозно технологията бокчейн, а на 8 май 2018 г. проектът официално е стартиран с Белър под ръководството на Маркъс, който преди това беше ръководител на чат услугата Messenger.

През следващите няколко месеца Маркъс и Белър успяха да привлекат за проекта и други таланти от Facebook, като Уейл, в своята блокчейн група, оформяйки екипа, който развива Libra и Calibra.

"Белър може да не е на висока позиция, но тя е постоянна част от крипто-сцената, казва Бил Бархид, главен изпълнителен директор на Abra, стартъп за цифров портфейл в Маунтин Вю, Калифорния. Той допълва, че младата дама прекарва много време в криптообщността, правейки с тях лични срещи и посещавайки конференции, фокусирани върху технологията.

"Тя вярва във финансовото приобщаване и способността на технологиите за криптовалута да имат много положително въздействие в по-слабо обслужваните общности по света", каза той. "Отдавам й заслугата, че е приела много методичен, дългосрочен подход за това".

Първата работа на Белър е в компанията за рисков капитал Andreessen Horwitz, където тя е партньор в екипа за сделки между 2013 и 2016 година.

"Морган е невероятно умна, има страхотно продуктово усещане и винаги е била проницателна, когато работим заедно", казва Стив Синофски, партньор във фирмата, който преди това е бил високопоставен директор на Microsoft.

След това тя работи в Medium, компания в Сан Франциско, която позволява на писатели да публикуват дълги форми. Белър прекарва там година в екипа за корпоративно развитие на компанията. Най-голямото й постижение е привличането на Embedly от Medium, малка стартираща компания, чиято технология позволява на уебсайтовете лесно да вграждат мултимедия като Gif.

"Ако се нуждаеше от някой, който да измисли нещо, ще кажеш:" Ей, Морган, разбери това". Тя ще отиде да се срещне с хора, да научи всичко, да разбере пейзажа и да се върне и да го представи - каза Едуард Лихти, тогавашният ръководител по партньорствата на „Medium“ и началник на Белър по това време.

"Винаги съм мислил, че Морган ще направи страхотни неща, и изобщо не е изненада за мен, че се озова във Facebook в центъра на нещо толкова важно, колкото Libra".
Коментари: 0