Китайският юан е на „подходящо“ ниво, смята централната банка

Валутата се обезцени до над 7 за долар и предизвика гнева на Вашингтон

12:44 13.08.2019
Към момента китайският юан е на „подходящо“ ниво и колебанията нагоре и надолу не е задължително да причинят обезпокоително движение на капитали. Това е заявил високопоставен представител на Народната банка на Китай пред Reuters.

Китайската валута отслабна с близо 2.4%, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи заплаха по-рано този месец, че ще обложи с 10-процентни вносни мита китайски стоки за още 300 млрд. долара от 1 септември.

„Сегашното ниво на обменния курс на юана е приведено в съответствие с основите на китайската икономика и пазарното търсене и предлагане“, заяви Джу Джун, ръководител на международния отдел на централната банка, в интервю за Reuters. Според нея Пекин е бил „шокиран” от решението на американското финансово министерство да определи Китай като „валутен манипулатор“, часове след като Китайската народна банка позволи на валутата да се обезцени до над 7 юана за долар. Подобно ниво не бе виждано 11 години.

Според Джу Китай ще може да „навигира при всички сценарии“, произтичащи от този етикет, който Вашингтон лепна на страната.

„В краткосрочен план външните шокове също ще играят роля, влияейки върху движенията на юана“, каза тя. „Докато юанът се движи по подреден начин, базиран на пазарното търсене и предлагане, такива движения в двете посоки не означават непременно нарушаване на движението на капиталовите потоци“, заяви Джу.

Китайската валута ще бъде подкрепена от солидните икономически основи на Китай, стабилното съотношение на дълга, адекватните валутни резерви и благоприятните лихвени спредове между Китай и основните напреднали икономики, смята експертът.

„В средносрочен и дългосрочен план ние имаме пълно доверие в юана като силна валута“, заяви още Джу.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: юан | обезценка на валута | китайска валута