Лондон ще похарчи още €2.3 млрд. за подготовка за „твърд Brexit”

Средствата ще са за реклама, инфраструктура и лекарства

Кабинетът на новия британски премиер Борис Джонсън изглежда все по-решен да осъществи т.нар. „твърд Brexit”
Кабинетът на новия британски премиер Борис Джонсън изглежда все по-решен да осъществи т.нар. „твърд Brexit”
Снимка: БТА
11:11 01.08.2019
Лондон засилва подготовката си за Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”) и инвестира нови 2.1 млрд. паунда (2.3 млрд. евро), за да се увери, че Великобритания е готова в края на октомври да излезе от ЕС със или без споразумение, пише Bloomberg.

Премиерът Борис Джонсън, който встъпи в длъжност миналата седмица, обеща до три месеца страната му да излезе от ЕС без споразумение, освен ако Брюксел не се съгласи да предоговори споразумение, договорено с предишния британски лидер Тереза Мей.

Британските министри предупредиха, че един от най-спорните елементи от споразумението за Brexit – клаузата за невъвеждане на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия – ще трябва да отпадне, ако Брюксел иска да сключи споразумение с Лондон. Европейските лидери обаче многократно са заявявали, че няма да допуснат предоговаряне на споразумението за Brexit.

В своето първо голямо политическо изявление новият британски финансов министър Саджид Джавид заяви, че с допълнителните средства в размер на 2.3 млрд. евро ще се финансира национална рекламна кампания, ще се осигурят доставките на основни лекарства, ще се помогне на британците, живеещи извън страната, и ще се подобри инфраструктурата около граничните пунктове.

„Тъй като остават 92 дни до излизането на Обединеното кралство от ЕС, от ключово значение е да засилим нашето планиране и да се уверим, че сме готови”, каза Джавид и добави: „Искаме да постигнем добро споразумение, което да премахне антидемократичната клауза. Ако обаче не можем да постигнем хубаво споразумение, ще трябва да напуснем без такова”.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | ЕС | Брюксел | Борис Джонсън | Саджид Джавид | твърд Brexit | споразумение за брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини