Недостигът на свинско в Китай изстреля цените със 70% през септември

Китай е най-големият производител и потребител на свинско в света

Снимка: Pixabay
08:32 15.10.2019
Цените на свинското месо в Китай са скочили с 69.3% през септември спрямо същия период на миналата година, предава CNBC, уточнявайки, че повишението идва в момент, когато страната продължава да се бори с недостига на този хранителен продукт. Ситуацията възникна вследствие на разразилата се африканска чума по свинете. 

Поскъпването на свинското месо през септември е повече отколкото през август, когато цените са скочили с 46.7% на годишна база, сочат данни на Китайското национално статистическо бюро. 

Увеличението на цените на свинското е било основен двигател за цялостното поскъпване на потребителските продукти в страната. През септември индексът на потребителските цени в страната се е увеличил с 3% спрямо същия период на предходната година – най-високият за почти шест години, според Reuters. 
Междувременно фабричните цени, измерени с индекса на цените на производителите, паднаха с 1.2%. 

Според прогнозните анкети на Reuters сред икономисти очакванията бяха потребителските цени в Китай да нараснат с 2.9% през септември, а цените на производителите да паднат с 1.2%.

Китай е водещият световен производител и потребител на свинско месо. Продуктът е основен за местните и скокът на цените през последната година удари портфейлите на много потребители във втората по големина икономика в света. Властите определиха казуса около предлагането на свинско месо в страната като „основна политическа задача“ миналия месец. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | цена | повишение | поскъпване | африканска чума | свинско месо

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини