Петима разорени мултимилионери, забогатели отново

Как човек се справя с личното си икономическо нещастие говори много за това какъв е той

21:07 01.07.2019

Само защото някой има милиони или печели милиони долари на година, не означава, че това ще продължава вечно. Дори и най-успешните и най-печелившите хора не са имунизирани от внезапни провали и драматични сривове.

Дали заради икономически кризи, или заради лоши решения, та до злоупотреба с финанси и  лош късмет - има много причини, поради които някой може да отиде от върха на света до крайна бедност.

Но как човек се справя с личното си икономическо нещастие говори много за това какъв е той.

Тези петима мултимилионери (и дори един милиардер) са загубили всичко и след това са натрупали мултимилиони отново - за да станат по-силни, а в някои случаи - и по-богати от всякога.

Вижте списъка:

Уолт Дисни – 1 млрд. долара


Заради популярността на студията днес, е трудно да се повярва, че Уолт Дисни е имал моменти на неуспех. Когато починал през 1966 г., той имал нетно състояние, равно на 1 млрд. долара днес. Но през 20-те години на ХХ век той е беден режисьор. Първото му филмово студио Laugh-O-Gram стартира през 20-те години на миналия век. Проблемите започнали, когато финансовите поддръжници се оттеглили. Дисни вече не можел да плаща на служителите си или да покрива дълговете си. Той подал молба за банкрут. След което взел заем от родителите и братята си. С парите основава Disney Brothers Cartoon Studio. Въпреки това той почти фалира отново при производството на „Снежанка и седемте джуджета”. Банков заем спасява положението и той успял да плати на персонала и студиото си чрез продуцирането на филма, който и до днес е търговски успех.

Джордж Форман – 300 млн. долара


Джордж Форман прави първото си състояние като професионален боксьор. Той печели златен медал на олимпиадата през 1968 г. в тежката категория. Когато става професионалист, печели световната титла в тежка категория през 1973 г. След като се оттегля от бокса, се връща в родния си град и стана християнски свещеник. Въпреки това, подава молба за обявяване в несъстоятелност през 1983 г. поради намаляване на доходите му. Бил е почти без дом. Връща се към бокса през 1987 г., за да опита да увеличи банковата си сметка. През 1994 г. той става най-старият шампион в тежка категория. След това Форман се опита да натрупа богатство. През 1994 г. бизнес мениджърът на Джордж му разказа за нов продукт, който търси рекламно лице  знаменитост. Компанията зад продукта, Spectrum Brands, първоначално искала Хълк Хоган да бъде рекламно лице, но Хълк избрал да рекламира кюфтета. Продуктът, който Форман започва да рекламира, разбира се, е George Foreman Grill – грилът Джордж Форман.

През годините боксьорът е продал над 100 милиона броя по целия свят. През тези ранни години Джордж получава 40% от продажбата на всеки грил. На върха на продажбите Форман получава по $8 милиона на месец. През 1999 г. Spectrum Brands осъзнава, че ще е по-изгодно да изплаща на рекламното си лице фиксирана сума. Така компанията плаща на Джордж огромна еднократна сума от 138 млн. долара, за да си купи правата да използва името му за грила завинаги. Джордж Форман е изкарал минимум 250 милиона долара от грила досега.

Лари Кинг - 150 млн. долара


Още в началото на 70-те години Лари Кинг работи в Маями като диджей за WIOD, водещ на токшоу за WTC, и колумнист за Miami Beach Sun-Reporter. След това е арестуван по обвинение в кражба и бил обвинен, че е откраднал 5000 долара от бизнес партньора си. Тези обвинения са отхвърлени, но той е уволнен от всичките си три работни места. След този скандал Кинг не успява да се задържи на работа и затъва в дългове. Тогава, през 1985 г., неговият голям пробив идва отново, когато предаването му Лари Кинг Лайв тръгва по CNN. Тогава заплатата му е 200 000 долара годишно.

Марта Стюарт – 300 млн. долара


Марта Стюарт става богата и известна със своя лайфстайл бранд. След това обаче е обвинена за търговия с вътрешна информация за продажбата на акциите си в ImClone. Тя е осъдена на пет месеца затвор, глобена със 195 000 долара и принудена да напусне компанията си Martha Stewart Living Omnimedia за пет години. Излизайки от затворя, тя решава да пренапише историята си и прави завръщане, каквото светът никога не е виждал. Преди тя определено беше повече за синята кървава група. Днес тя е съ-водеща на Martha Martha and Snoop's Potluck Dinner Party  по VH1 заедно със Снууп Дог.

Дороти Хамил – 5 млн. долара


Дороти Хамил става известна, след като печели златен медал на зимните олимпийски игри през 1976 г. във фигурното пързаляне. Всяко малко момиченце и жена след това тичат да си направят като нейнат а прическа - Боб. След това тя се присъединява към шоуто Ice Capades и става рекламно лице на множество продукти, вариращи от шампоан до автомобили.

Хамил обаче харчи безкрайно много за бижута и изпада във финансови затруднения.  През 1993 г.  тя решава да купи неплатежоспособното Ice Capades. Фигуристката се опитва да обнови шоуто за новото поколение, но не успява и през 1996 г. подава молба за обявяване в несъстоятелност. Обратът в живота й започва, когато написва книгата „Живот на кънки: моята история“ и се снима в телевизионния филм „Коледният ангел: история на леда“ (The Christmas Angel: A Story on Ice).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | пари | фалит | милионери | Уолт Дисни | разорени | Лари Кинг | Марта Стюарт | Джордж Форман | Дороти Хамил

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини