Потенциалното ново понижаване на лихвите в САЩ обнадежди Wall Street

През изминалия ден е отчетено поскъпване както на златото, така и на международния бенчмарков сорт петрол Брент

Снимка: БТА
Вчера Wall Street изпрати бича борсова сесия на фона на нарасналия оптимизъм около потенциално поредно понижаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през октомври. Индустриалният Dow Jones прибави 122 пункта до 26201 пункта. Широкият S&P 500 скочи с 0.80% до 2910 пункта, а технологичният Nasdaq се повиши с1.12% до 7872 пункта.

Акциите на технологичните гиганти Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google, известни още като FAANG  записаха повишение по време на сесията. Очакванията за нов понижения на лихвените проценти дадоха тласък на американските индекси. Очаква се да прибегне до нови свивания на лихвите по-късно този месец. Междувременно акцент на деня бяха американските икономически данни, сред които непромишленият индекс ISM, който се понижи4 до 52.6 пункта спрямо 56.4 пункта през август. Индексът на бизнес активността също регистрира спад до 55.2 пункта от 61.5 пункта месец по-рано.

Златото поскъпна с 0.33% до цена от 1504 долара за тройунция. Цената на международния бенчмарк Брент се повиши с 0.17% до 57.63 долара за барел, докато американският лек суров петрол поевтиня с 0.35 на сто до 52.27 долара за барел.

Изявление – Джером Пауъл

Днес в 21 часа българско време реч ще държи гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл. Предвид състоянието на глобалната икономика, както и самото начало на последното тримесечие, което често е силно турбулентно за борсите, думите на председателя ще бъдат следени много внимателно от всички пазарни участници. Много е вероятно да има засилена волатилност както при валутните двойки, включващи долара, така и при борсовите индекси и активите убежища като златото.

Nonfarm Payrolls – САЩ

Акцентът за финала на седмицата е един от най-важните индикатори за щатската икономика, а именно този за промяната на броя на заетите в неселскостопанския сектор. Това е един от измерителите на икономиката в страната, като нагласите са за лек ръст от 145 000 спрямо спада до 130 000 през август. Нивото на безработица се очаква да остане без промяна на 3.7%.

AirbusАкциите на европейския авиогигант се движат низходящо от юли насам, като след труден край на септември и още по-труден старт на октомври, вчера книжата успяха да изпратят доста добра търговска сесия с ръст от 2,3%.Очакваме при липса на турбулентни новини котировките да атакуват пълзящата средна, като при успешен пробив съпротивата при горната граница на канала би оказала влияние. При обратния сценарии и неуспех очакваме поевтиняването да се задълбочи до под 115 евро и потенциално – и до 110 евро на акция.

NZD/AUDВалутната двойка новозеландския-австралийски долар прави опити да прекъсне низходящото движение от август и септември, като в края на месеца котировките успяха да излязат от по-тесния канал, но все още им предстои съпротивата на по-широкия такъв. За сигнал за покупка бихме приели изкачване над 50-дневната ЕМА. Неуспех би потопил стойностите до 0,9300, а спад под това ниво – и до 0,9200.

Oil UKЕвропейският бенчмарк е изтрил близо 20% от стойността си от поскъпването на петрола заради атаката върху петролни съоръжения в Саудитска Арабия до вчера. Котировките се доближиха до минимума от началото на август, като при същите стойности през декември даде старт на продължило 4 месеца поскъпване. Очакваме тази зона да подкрепи пазара или поне за кратко да ограничи загубите. Стохастик отбелязва възходящо пресичане и считаме момента за нелош за краткосрочна покупка с малки обеми и с прибиране на печалбите при около 59.00-59.50 долара на барел или внимателно следена на нискочестотна графика за точния момент.

САС 40Френският индекс не успя да преодолее формираната зона на съпротива в края на август и стартира последното тримесечие с резки разпродажби. Вчера успя да прибави 0.30 на сто, но все още се търгува под 50-дневната си средна. През близките дни очакваме съпротива от пълзящата ЕМА при около 5500 пункта, като неуспех би изпратил котировките за тест на възходящата тренд линия около 5300-5350 пункта.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: европа | петрол | акции | САЩ | злато | индекси | Wall Street | Уолстрийт | международни финансови пазари | лихвени проценти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини