Решението за спиране на британския парламент влиза във Върховния съд днес

Напредък по преговорите с ЕС не бе постигнат и вчера на срещата между Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер

07:30 17.09.2019
Правителството на премиера Борис Джонсън ще се опита да убеди Върховния съд на Великобритания тази седмица, че решението му да спре парламента малко преди датата на Brexit, не е незаконно, както заключиха шотландските съдии преди дни, пише Reuters. Днес съдебен състав от 11 съдии започва да разглежда жалбите срещу министър-председателя и кабинета му за незаконни действия. 

Джонсън обяви на 28 август, че е поискал кралица Елизабет да блокира работата на парламента за петте седмици до 14, като заяви, че това е необходимо, за да може той да въведе нов законодателен дневен ред.

Опонентите казаха, че истинската причина е да се предотврати контрол от парламента, в който той вече няма мнозинство. Brexit наближава, а депутатите се обявяват против обещанието на Джонсън да напусне Европейския съюз до 31 октомври, дори ако не е уговорена сделка за развод.

Миналата сряда Върховният съд в Шотландия постанови суспендирането за незаконно и нарече „възмутителен“ опита за поставянето на парламента в такова затруднено положение. Седмица по-рано обаче Върховният съд на Англия и Уелс отхвърли същия случай, като заяви, че въпросът е политически, а не предполага съдебна намеса.

Междувременно Борис Джонсън се завърна от вчерашната си среща с лидери на ЕС, на която не бе постигнат напредък по преговорите за напускането на Великобритания на Блока. В разговор с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер британският премиер го е уверил, че няма да поиска отлагане на Brexit. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | спиране | парламент | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит | незаконно

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ