5 съвета за спестяване на пари при пътуване

18:43 29.06.2019
Почти всеки обича да разнообразява живота си с пътувания, а в разгара на лятото и достъпните цени на полетите, това желание се засилва. Понякога обаче, особено при студентите, бюджетът за екскурзия може да се окаже прекалено висок. Тогава се налагат компромиси като хранене от улични сергии вместо в заведение, престой в хотели с ниско качество и избиране на по-бавни средства за транспорт вместо самолет. Business Insider обаче има 5 съвета как може да се спестят пари при пътуване без да се стига до прекалени компромиси с преживяването ни.

Създайте си спестовен влог с висока лихва, за да трупате пари за пътуване

Някога спестовните влогове не бяха толкова изгодни, колкото днес. Тогава човек се смяташе за късметлия, ако изобщо получеше някаква лихва по средствата си, но сега има многобройни онлайн спестовни сметки, които се конкурират коя ще предложи най-висока лихва.

Използвайте кредитна карта без такси за трансакции в чужбина

Пътуването в границите на родната страна не е много скъпо, но бързо може да се натрупат различни такси при екскурзиите в чужбина. Възможно е човек да плати такса до 3% от сумата, която плаща, както и всякакви разлики във валутните курсове. Именно затова е добре зад граница да се използва кредитна карта, при която няма такси за трансакции в чужбина.

Проверете кои карти имат пътническа застраховка

Съвсем реална е възможността някой от спътниците ви да почине по време на пътуването. Когато това обаче се случи в чужбина, освен с мъката по загубата, ще трябва да се справите и с мъката да загубите хиляди левове, които вече сте предплатили за самолетни билети и престой в хотел. Именно затова, когато правите въпросните предварителни плащания, се уверете, че използвате карта, която предлага пътническа застраховка. В противен случай ще трябва да платите допълнително за тази услуга. Някои карти с пътническа застраховка, освен че осигуряват средства при инцидент, позволят отмяна на пътуването и компенсации при закъснение на багажа.

Използвайте хотелската резервация на някой друг

Може да опитате да използвате сайтове, които осигуряват намаления за хотели, но е полезно и да разгледате в интернет дали други хора, чието пътуване се е провалило, не предлагат за продан с голяма отстъпка своята хотелска резервация. Има случаи, когато хотелите не възстановяват парите при отменена резервация, и тогава хората се опитват да продадат резервациите си в опит да минимизират паричната си загуба.

Проучете как да стигнете донякъде и да си тръгнете от там евтино

Ако може да си позволите да сте гъвкави в плановете си как да пътувате, може да спестите пари, като пътувате до и от различни дестинации с обществен транспорт. Разбира се, има голямо значение доколко сте готови да се отклоните от комфорта на самолета и колко дълго да си удължите пътя, но пътуването с автобус или влак си има своя чар. Там е възможно да се запознаете с хора, които живеят на мястото, към което пътувате, и да си осигурите преспиване у тях. Разбира се, не забравяйте, че те трябва да ви поканят, а не вие да ги питате може ли да им гостувате.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: почивка | лятна ваканция | екскурзия | съвети за пътуване | как да спестим пари | пестене на пари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини