Сривът на акциите на Broadcom заради Huawei потопи целия сектор

Петъчната сесия изпрати основните борсови индекси на червена територия, като най-осезаеми загубите бяха при технологичния индекс NASDAQ

Снимка: БТА
Петъчната сесия изпрати основните борсови индекси на червена територия. Индустриалният Dow Jones записа слабо понижение от 0.07 на сто до 26089 пункта, широкият S&P 500 се раздели с 0.16% до 2886, а загубите за  технологичния NASDAQ бяха най-осезаеми – над половин процент до 7796 пункта. Водеща причина за разпродажбите беше поевтиняването на акциите на производителя на чипове Broadcom с над 5% заради натиска срещу Huawei, а това потопи и целия сектор. 

Компанията намали прогнозата си за годишните си приходи от продажби заради търговската война между Китай и САЩ. Очаква се приходите да са 22.5 млрд. долара през финансовата 2019 година, спрямо прогнозата от преди три месеца за 24.5 млрд. долара и да се намалят приходите от 1 милиард долара на тримесечие през останалата част от годината. Около половината от приходите на компанията през миналата година се генерират в Китай, а Huawei е един от най-големите клиенти. 

На фона на тази новина цената на акциите на Micron Technology, Advanced Micro Technology и Applied Materials се понижава с над процент. 

В Европа основните индекси също записаха загуби. Основната причина остава напрежението след атаката в Ормузкия проток срещу петролни танкери. Германският DAX се раздели с 0.60% до 12096 пункта. Френският CAC се понижи с 0.15 на сто до 5367 пункта, а британският бенчмарк FTSE – с  0.31% до 7345 пункта. За втори пореден месец Международната агенция за енергия понижи прогнозите си за глобалното търсене на петрол в петък, позовавайки се на наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай и страховете от евентуална рецесия. 

На пазарите на течното злато в петък цената на европейския сорт Брент нарасна с 1.6% до 62.03 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0.59 процента до 52.50 долара за барел. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи респективно до 2.084% и 2.589%. Цената на златото записа слабо понижение до 1341 долара за тройунция.

Акценти днес:

Доклад на Английската централна банка

Седмицата ще стартира с доклад на Английската централна банка и членове на Комитета по монетарната политика на Великобритания относно инфлацията на Острова и икономическите перспективи пред Комисията по финансите на парламента. 

Доклад на Австралийската централна банка

В малките часове в понеделник срещу вторник в 4:30 часа българско време Австралийската централна банка ще публикува доклада си от последното заседание за монетарната политика на страната от 4 юни, на което беше взето решение основният лихвен процент да бъде понижен с 25 базисни пункта до 1.25%. Документът ще съдържа  мотивите на  банкерите за понижението, сред които да бъде подкрепено засилването на заетостта. Възможно е  да се появи известна волатилност на валутните пазари и по-конкретно при валутните двойки, съдържащи в себе си австралийския долар.

Инструменти на фокус:

Lululemon – Дневна 

Движението на акциите на производителя за спортни и йога приспособления е във възходящ канал през цялата настояща година и се забелязва неуспешен опит за пробив на формираната от април насам съпротива около 180 долара на акция. Все още котировките са над 50-дневната средна и не очакваме да я пробият в скоро време. Дори да се случи пробив, смятаме, че ще бъде краткосрочен и движението ще се върне обратно. За покупка може да се изчака ново успешно изкачване над 182 долара.

GBP/USD – Седмична 

Седмичната графика на валутната двойка показва низходящо движение от второто тримесечие на 2018 г. насам с формирана подкрепа около 1.2500. Към момента котировките са в близост до нея, а индикаторът Стохастик е в зона на разпродажби и очакваме скорошно поскъпване с тест на 50-седмичната средна ЕМА и поскъпване до не повече от 1.2900. Пробив на съпротивата би дал възможност за изкачване над 1.3000.

Oil US – Седмична

Седмичната графика на щатския петрол ни показва, че движението на цената от началото на годината е под формираната през периода 2016-2018 възходяща линия на подкрепа. В началото на второто тримесечие котировките направиха опит за изкачване над нея, но той беше последван от драстично поевтиняване на ценния метал. Очакваме краткосрочно обръщане на движението и поскъпване до 56 долара и, ако това се случи, ново такова до максимум психологическите 60 долара. Преди това обаче е възможно разпродажбите да се задълбочат до около 50 долара.

S&P 500 – 6 часова

Шест-часова графика на широкия щатски индекс ни показва движение между две от нивата на съпротива на Фибоначи между 61.80% и 76.40% през изминалата седмица. След силния хайп от първата седмица на юни колебанието в движението е нормално и очакваме краткосрочно леко понижение в стойностите, след което при липса на икономически сътресения очакваме възстановяване на растежа до около 2930 пункта. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: борса | Китай | САЩ | Nasdaq | Wall Street | търговска война | Huawei | Broadcom

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини