Турция глоби Facebook с 280 хил. долара

Според регулаторните органи в Анкара социаната мрежа не е осъзнавала отговорността си спрямо личните данни на потребителите

Проблемите на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, свързани с Cambridge Analytica, продължават
Проблемите на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, свързани с Cambridge Analytica, продължават
Снимка: БТА
11:43 03.10.2019
Турция глоби Facebook с 1.6 млн. турски лири (282 хил. долара) заради нарушение на законите за защита на личните данни, при което е изтекла информация за почти 300 хил. души, пише Reuters.

Днес турската Служба за защита на личните данни (KVKK) обяви, че е наложила глобата, след като 281 хил. турски граждани са установили,че данни за тях, включително имената им, рождените им дати, местоположението им, историята на търсенията и др., са били засегнати от теча на данни през британската компания Cambridge Analytica.

Разследването на турския регулатор, довело до санкцията на Facebook, е започнало, тъй като социалната мрежа не го е информирала за грешките в някои от своите приложения. „Службата установи, че не са били предприети необходимите административни и технически мерки, определени от закона, и глоби Facebook за това, че не е осъзнавала своите отговорности по отношение защитата на личните данни“, гласи изявлението на KVKK.

Новината идва на фона на съдебното дело в САЩ срещу социалната мрежа, потребителите на която ѝ търсят отговорност за възможността трети страни (конкретно компанията Cambridge Analytica) да имат достъп до личните им данни.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | facebook | Турция | лични данни | Фейсбук | санкция | Анкара | Cambridge Analytica