България остава с най-ниското почасово заплащане в ЕС

Страната ни все пак се нарежда втора по годишен ръст на ставката

Снимка: Unsplash
21:53 31.03.2020

И през 2019 г. България е била на дъното в Европейския съюз по размер на ставката за отработен час, сочат данните от европейската статистическа агенция Eurostat. Анализирани са данните за почасовата ставка в компаниите с по 10 и повече служители от всички икономически сектори, освен селското стопанство и публичната администрация.

За миналата година като цяло средната часова ставка в страната ни е била 11.7 лв. (6 евро), което е с 11.7% повече, отколкото през 2018 г. На второ място по най-ниско почасово заплащане е Румъния (36.6 леи; 7.7 евро), а трета се нарежда Литва (9.4 евро).

Все пак България се нарежда на второ място по годишен ръст на почасовата ставка (11.7%) сред страните извън Еврозоната. На първо място е Румъния (13.1%).

Ако човек в страната ни средната ставка за отработен час е 11.7 лв., то човек който работи на 8-часов трудов договор средно 20 дни месечно, то той би получавал близо 1900 лв. Разбира се, това е осреднена стойност от най-високите заплати в България и най-ниските. Освен това става въпрос единствено за „светлата“ икономика, тъй като статистиката не обхваща тези граждани, които получават целия си доход или част от него „под масата“.

Според февруарското проучване на КНСБ за издръжката на едно четиричленно семейство в България са необходими 2517 лв. Така, ако двама възрасти получават по около 1900 лв., то със сигурност членовете на домакинството, биха водили един съвсем нормален начин на живот, без големи лишения.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | пазар на труда | почасова ставка | почасово заплащане

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини