Бургас се бори с мръсния въздух с „озеленяване“ на спирките (снимки)

Иновативната идея е вече наложена в Европа и си пробива път и в морския град, където вече има три такива спирки

15:01 13.12.2019

Община Бургас започна поставянето на „зелени шапки“ на автобусни спирки в града. Иновативната идея е вече наложена в Европа и си пробива път и в морския град, пишат на сайта на общината.


Едната от тях се намира при Индустриален и логистичен парк, а другите две са при Дома на нефтохимика. Поставянето на зеленина върху автобусните спирки се прави на определени места, където няма широколистни дървета. Заради липсата на сянка през летните месеци въздухът там е по-горещ, а нивото на прахови частици по-високо. Растенията имат способността да ги асимилират, което ще спомогне за частичното подобряване на качеството на въздуха.


 Растителността върху автобусните спирки е специфична. Използва се предимно при изграждането на градини върху покриви на сгради, тераси и паркове. Тя издържа на високи температури и липса на влага през лятото. Устойчива е на минусови температури през зимата.


С реализирането на идеята спирките стават не само по-красиви, но и така се осигуряват повече зелени пространства в градската среда.


Засега „озеленяването“ е само на три спирки, но от общината проучват възможностите за поставяне на още такива „шапки“. Това ще е още една от стъпките към опазване на природата и формиране на екологично мислене в обществото, пишат от общината.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бургас | мръсен въздух | спирки | зелени шапки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини