Димитър Манолов: Излизането в неплатен отпуск по принуда е нарушение

Безработицата ще се увеличи без съмнение, въпросът е до какви нива

Снимка: Economic.bg/Архив
08:12 23.03.2020
Неплатеният отпуск е право единствено и само на работника и само той има право на инициатива за получаване на такъв и никой друг. Най-лесното нарушение е работодателят да принуди по някакъв начин служителя да си пусне неплатен отпуск и най-вероятно масовият случай в момента е този. Това коментира председателят на КТ “Подкрепа” Дмитър Манолов в ефира на bTV тази сутрин.

Според Манолов има възможност, след преценка за общия интерес между служител и работодател, да се постигне съгласие помежду им за излизане в неплатен отпуск. Това обаче не може да стане през главата не работника. “А ако в работното досие на служителя няма заявление от него за неплатен отпуск, това пък е 100% незаконно”, отбеляза още той. 

Що се отнася до платения отпуск и опцията работодателят да предостави само 50% от него на служителите си, Манолов обясни, че това правило важи само за тазгодишния пакет, но не и за останали от миналата година дни.  

“Без съмнение е, че безработицата ще се увеличи. Въпросът е до какви нива – да не достигне плашещи, застрашаващи, критични нива”, коментира Манолов. Работните места на ресторантьорите са най-лесно възстановимите, обърна внимание той, подчертавайки още, че в България туризмът като цяло се характеризира като сезонна работа. 

Никой обаче не може да задължи бизнеса да плати онези 40% от заплатата на служителите, за които един работодател би получил държавна финансова субсидия от 60%, смята още Манолов. 

По отношение на спекулата – “Няма да контролираш цени административно със закон. Опитът за регулиране на цени през закон води до неофициален пазар и до дефиците, до нищо друго”, коментира още той по повод спорните текстове в новия Закон за извънредното положение. Това, което хипотетично може да направи държавата, е да напазарува определени стоки и да ги набави на определени места. 

Справянето с кризата зависи от това как ще се прояви колективният разум, смята Манолов, според когото не е редно да се гледа сляпо какво се прави за икономиката в другите държави. Сравнение с Франция например би могло да се прави единствено при равни други условия според него. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: безработица | Димитър Манолов | коронавирус | неплатен отпуск