Джонсън обмисля предсрочен край на преговорите с ЕС

Ако не види "достатъчен напредък" по тях

Снимка: БТА
16:10 27.02.2020

Борис Джонсън иска от ЕС споразумение за свободна търговия, подобно на сключеното между Блока и Канада през 2016 г. Същевременно обаче британският премиер обмисля да прекрати преговорите с Брюксел през юни, за да има време да подготви „уреден“ край на преходния период след Brexit (31 декември 2020 г.), пише The Guardian.

При представянето на своя преговорен мандат за дискусиите с ЕС Даунинг Стрийт заяви, че иска „регулаторна свобода“ от Блока и че Великобритания отказва каквато и да било роля в механизмите за решаване на спорове на Европейския съд.

Британското правителство заявява, че се надява да постигне „общо очертаване“ на бъдещото търговско споразумение с Брюксел до юни и до септември да финализира сключването му. Ако обаче до средата на годината не бъде достигнат достатъчен напредък, тогава Лондон „ще трябва да реши дали вниманието на Великобритания не трябва да се отклони от преговорите и да се съсредоточи единствено върху вътрешната подготовка за излизане от преходния период по уреден начин“.

Исканията на Обединеното кралство го поставят в сблъсък с ЕС, който иска да има някакво равнище на регулаторно съответствие, както и възможност за налагане на мита, ако някоя от страните се отметне. Освен това Брюксел иска Лондон да е страна по споровете пред Европейския съд.

Според Даунинг Стрийт обаче исканията на ЕС ограничават британския суверенитет много повече, отколкото споразуменията, които Блокът е сключил с Япония, Канада и САЩ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | Брюксел | Борис Джонсън | Brexit | Брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини