Европарламентът увеличи с 50 млн. евро парите за справяне с АЧС

Предстои бюджетът да бъде обсъден в Европейския съвет

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
15:08 23.10.2019

Европейският парламент увеличи с 50 млн. евро средствата за справяне с Африканската чума за следващата година за всички страни членки. Така общият бюджет става 70 млн. лв. Една от поправките за отпускане на допълнителното финансиране е на българския евродепутат ит ЕНП Андрей Новаков. 

Предстои бюджетът да бъде обсъден в Европейския съвет и след това да се гласува на второ четене в парламента. Преговорите започват на 4 ноември и се очаква да продължат до 18 ноември. 

Увеличението ще бъде за обезщетяване на фермери, загубили животните си заради болестта, както и за превенция. Средствата ще се разпределят в държавите, които са пострадали най-силно, включително България и Румъния, обясни Андрей Новаков, цитиран от БНР. 

Решението обаче може да не получи одобрението на Европейския съвет, тъй като не всички държави са засегнати от чумата по свинете и те може да не подкрепят поправките, предупреди Новаков. Въпреки това уввеличението днес бе подкрепено с огромно мнозинство. 

Припомняме, че 11 страни от ЕС са засегнати от болестта, като сред най-засегнатите е България. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | бюджет | ЕП | Андрей Новаков | африканска чума | АЧС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини