Facebook: ЕС заплашва иновациите, игнорирайки природата на интернет

Блокът готви нови рестриктивни правила срещу американските технологични гиганти

Снимка: БТА
18:16 17.02.2020

Facebook алармира за опасността от задушаване на иновациите и свободата на изразяване, в разрез с естеството на интернет. Становището бе изложено в понеделник, дни преди представянето на редица нови правила от Европейския съюз, целящи да ограничат мощта на американските и китайските технологични компании.

Най-голямата социална мрежа в света изрази притесненията си преди срещата на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг с еврокомисаря по конкуренцията и дигиталните политики на ЕС Маргрет Вестагер и този в областта на вътрешния пазар, Тиери Бретон, в Брюксел.

 Вестагер и Бретон трябва да обявят своите предложения в сряда. Те са насочени към използването на данни в ЕС от индустрията и целят оспорване доминацията на Facebook, Google и Amazon. Сред правилата се очакват и такива конкретно, насечени към използването на изкуствен интелект, особено по отношение на високо рискови сектори като здравеопазване и транспорт. През идните месеци ще има и още правила.

 Позовавайки се на възможността ЕС да държи интернет компании, отговорни за речта на омразата и друга незаконна реч, публикувана на техните платформи, от Facebook коментира още, че това е в разрез с естеството на интернет.

 „Тази отговорност би задушила иновациите, както и свободата на изразяване на хората“, се казва в становището, цитирано от Reuters. „Модернизирането на правилата, които регулират офлайн речта за онлайн света, може да е недостатъчно. Вместо това са необходими нови рамки“, се добавя още.

 Според Facebook, по-логично е властите да могат да изискват от компаниите да създадат система за докладване на съдържание, да публикуват периодично данни за изпълнението и също да дефинират какво е незаконно съдържание.

 Такива изисквания не трябва да бъдат прекалено натоварващи, изтъкват от Facebook.

 „Наредба, изискваща от компаниите„ да премахнат всички думи на омразата в рамките на 24 часа след качването “, ще създаде още по-погрешни стимули“, гласи още мнението на социалната мрежа.

 Гигантът призова регулаторите да вникнат във възможностите и ограниченията на технологиите при оценяването на съдържанието и да позволят гъвкавост на интернет компаниите, така че да правят иновации.

 Визитата на Зукърбърг в Европа идва след посещенията на главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай и президента на Microsoft Брад Смит в Брюксел миналия месец.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | Марк Зукърбърг | иновации | правила | регулации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини