Фандъкова: Основният акцент в бюджета на София са мерките срещу мръсния въздух

Ще увеличим заплатите на медсестрите в училищата и детските градини, каза столичният кмет

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
11:15 22.12.2019

Основните акценти в бюджета на София за 2020 г. са мерките срещу мръсния въздух в столицата, административната реформа, дигитализацията и увеличаването на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Бюджетът представлява отражение на управленската програма, която само преди два месеца защитихме пред софиянци. Няколко важни задачи - по-усилена работа в кварталите, повече мерки и повече средства по-скоро за мерките за по-чист въздух, административната реформа и дигитализацията“, каза Фандъкова.

По думите ѝ трябва да се обърне специално внимание на инвестициите в градския транспорт и довършването на метрото. „Имаме и нова важна задача - въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото“, каза още столичният кмет

„Втората важна задача, освен инвестициите, е увеличаване на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Вие знаете, че държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличава не заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети“, заяви Йорданка Фандъкова.

Кметът на София каза, че досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година.Увеличение ще има и в заплатите на шофиорите от градския транспорт, каза още тя.

Припомняме, че преди няколко дни Столична община обяви своя бюджет за 2020 г., който се оказа е в размер на рекордните 1.7 млрд. лв. Сумата е с 80 млн. лв. повече от бюджета на общината за 2019 г.

Над 650 млн. лв. са предвидени за издръжка за дейностите по здравеопазване, култура, образование и сигурност. Над 134 млн. лв. общината осигурява за съфинансиране на градския транспорт. Капиталовата програма на общината е на стойност 471 млн. лв. като от тях над половината са средства, вече защитени по различни европейски проекти, посочи Фандъкова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | пари | Йорданка Фандъкова | Столична община | бюджет 2020 г

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини