ГЕРБ: Няма как да се търси отговорност за приватизацията

Според управляващите обаче е достатъчно да се изсветлят „тези, които са злоупотребили по някакъв начин“

15:59 16.02.2020

Няма как да се търси отговорност за приватизационните сделки с изтекла давност, смята председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова. Пред Dariknews.bg тя посочва, че дори и да няма наказания, е достатъчно, че българските граждани ще разберат кои са тези, които са злоупотребили през този приватизационен период.

Припомняме, че тази седмица главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да извърши „пълна проверка“ на всички приватизационни сделки и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

През 2016 г. ДАНС изготви доклад за приватизационните сделки по време на прехода, при една от предишните акции на властта по тази тема, и го връчи на премиера Бойко Борисов. Тогава числата показаха, че общо сделките по раздържавяване са близо 13 000 – 6200 на централно ниво и 6500 на общинско.

„Подкрепяме инициативата на главния прокурор. От правна гледна точка към момента на тези производства, които са приключили, които са с изтекла давност, не би могло да се търси отговорност, но ще обсъдим между колегите. Не виждам такава възможност, но според мен е достатъчно българските граждани да разберат, да се оповестят тези, които са злоупотребили по някакъв начин през този приватизационен период и са се обогатили, нека хората да знаят. Това е важно. Не всеки има смелостта и отговорността да подходи по този начин. Напълно подкрепяме проверката“, коментира депутатката от ГЕРБ.

На въпрос дали управляващите биха инициирали поправки в законодателството в тази посока, тя отговори, че първо ще се потърси мнението на експертите. „Първо ще направим съгласуване със специалисти в конституционното право, да видим би ли могло това да се получи. Защото това, с което се запознах, и с колегите, с които говорих, към момента няма такава възможност. Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто няма как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е. Включително и професори по търговско и конституционно право го казват. Така смятат повечето специалисти в тази област, ние не сме най-добрите в това, няма да открием топлата вода, нека да се консултираме с хора, които се занимават изцяло с това право. Стига да има възможност, винаги сме отворени за това. Въпросът е да се консултираме и да проучим има ли такава възможност реална“, посочи Анна Александрова.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приватизация | Иван Гешев | Анна Александрова | проверка на приватизацията

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини