Горанов към Борисов: Генерале, стартира обществена поръчка по разширяване на ГКПП „Калотина“

Премиерът тръгна на инспекция по трасето на бъдещата автомагистрала „Европа“

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков
13:54 23.02.2020

„Генерале, стартираме обществена поръчка за разширяване на граничния пункт „Калотина“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към министър-председателя Бойко Борисов по време на съвместната им инспекция на строежа на бъдещата автомагистрала „Европа“.

„Пунктът не е ремонтиран, откакто е създаден“, каза още Горанов, докато премиерът караше с джипа си по трасето на аутобана, което още се изгражда. По думите му в сроковете, в които е готова магистралата до пункта, ще е готово и разширението на "Калотина". Финансовият министър обърна внимание и на оценката на Fitch за кредитния рейтинг на България.

„Fitch потвърждават рейтинга ни с положителна перспектива. Казват, че потвърждават оценките за стабилността на политическата система и това, че България все още не е засегната от турболенциите в икономиката в света. Потвърждават прогнозите на правителството за икономически растеж. Правят коментар, че ако влезем в чакалнята, ще увеличат рейтинга“, посочи още Горанов.

В отговор на това премиерът Борисов заяви„Лъжите, че сме задължили държавата, се опровергават една по една. Малко по-късно харчим нерви, обясняваме, но в един момент стана ясно“.

„Ние за 10 години само това, където сме построили, да остане, пак си заслужава да правим партия. Това са работни места, харчат горива, заплати. Това са обороти. Какво не им харесва?“, коментира министър-председателят. Той разкритикува своите опоненти, че 100 години са управлявали и ги попита защо не са построили.

В проверката на стротелната дейност взе участие и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той разкри, че 50-60% от тежкотоварния трафик преминава по трасето, което в момента се строи. Припомняме, че на 13 февруари от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че стартира изграждането на участък от бъдещата автомагистрала „Европа“ между  ГКПП „Калотина“ и Драгоман.

Началото на участъка е след ГКПП „Калотина“ при 1-ви км и завършва непосредствено след Драгоман при 15-ти км. По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“ при 8-ми км, „Драгоман-Запад“ при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч - Габер  и "Драгоман-Изток" при 14-ти км. „По това трасе минават по 6000-7000 коли ежедневно и по 10 000 тежкотоварни автомобила“, обясни Николай Нанков.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | строеж | Владислав Горанов | магистрала европа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини