Huawei изпревари Samsung и стана най-големият производител на смартфони в света

Huawei беше благоприятстван от факта, че през второто тримесечие икономиката на Китай започна да се възстановява от коронавирусната епидемия,

14:37 30.07.2020

За първи път Huawei е доставила повече смартфони от всяка друга компания по света. През второто тримесечие на тази година продажбите на китайския производител възлизат на 55.8 млн. бройки, докато южнокорейската Samsung, която досега заемаше първото място, е доставила 53.7 милиона на световния пазар. Това показва нов доклад на анализаторската фирма Canalys.

Това обаче не означава, че Huawei ще се задържи на първото място дълго, тъй като резултатите бяха ясно повлияни от продължаващата пандемия от Covid-19. В периода април-юни доставките на китайския производител намаляха само с 5% спрямо същото тримесечие миналата година, а приSamsung спадът достигна 30%.

Изследователите на Canalys отбелязват, че поради конфликта с американските власти международните доставки на Huawei намаляват с 27% през второто тримесечие, но общият ръст се дължи на увеличение на продажбите на вътрешния - с 8%, като в момента 70% от всички смартфони на компанията се продават в Китай. Huawei беше благоприятстван и от факта, че през второто тримесечие икономиката на азиатската държава започна да се възстановява от коронавирусната епидемия, докато в други страни в този период се наблюдават най-строгите рестриктивни и карантинни мерки.

„Това е впечатляващ резултат, който малко хора биха могли да прогнозират само преди една година“, коментира Бен Стантън, старши анализатор в Canalys. „Ако не беше COVID-19, това нямаше да се случи. Huawei се възползва изцяло от възстановяването на китайската икономика, за да рестартира бизнеса си със смартфони. В същото време Samsung има много малко продажби в Китай, като делът на компанията на този пазар е под 1%. В същото време основните пазари за Samsung - Бразилия, Индия, Съединените щати и Европа - преживяха труден период през второто тримесечие заради Covid-19 и мерките.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Samsung | Huawei | най-голям производител на смартфони

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини