Интригата около ефирното излъчване на БНТ остава заплетена

БТК хвърли топката на преговорите в полето на обществената телевизия

Снимка: bnt.bg
Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък. До ключовата дата остават 11 дни и над 20 млн. лева непокрити задължения от страна на медията. Интригата все още изглежда заплетена и от БТК – компания, която държи лиценза за бъдещето публично разпространение на телевизии – настояват, че топката на преговорите сега е в ръцете на БНТ. 

„Инициативата за подобни преговори е в БНТ. На този етап компанията (БТК, бел.р.) не е получила конкретни предложения за начини и срокове за уреждане на дълга.“ Това отговориха от БТК на запитване на Economic.bg за това как се развива казусът. 

БНТ натрупа огромни задължения в размер на над 20 млн. лева заради неизплатени такси за излъчване към „НУРТС Диджитъл“ ЕАД, която отговаря за цифровото ефирно разпространение на телевизиите – става дума за свободното излъчване, без абонамент към кабелен или сателитен оператор. 

От юни обаче дейността на НУРТС се поема от БТК, която официално придоби компанията майка „НУРТС България“ още през 2015 г. За да получи право да бъде излъчвана и от новия оператор, БНТ първо трябва да погаси задълженията си или поне да договори как това ще се случи „по взаимно приемлив начин“. 

„БТК изразява готовност да разгледа всички предложени мерки, които биха осигурили ефективно погасяване на задълженията на БНТ в обозрими срокове, както и всякакви способи, гарантиращи плащането и предотвратяващи натрупването на съществени задължения занапред“, коментират от БТК, уверявайки, че дружеството НУРТС Диджитъл е изпратило официална покана за това до БНТ. 

Несбъдналата се мечта за цифровизация 

България изключи аналоговия телевизионен сигнал през есента на 2013 г. По онова време планът за цифровизация звучеше гръмко и обещаваше на хората да могат да гледат свободно, без да трябва да плащат, десетки телевизии. 

Днес на публичния мултиплекс са само трите каналите БНТ1, БНТ 2, БНТ 3, bTV и Nova. Сред тях бе и Bulgaria on Air, но неотдавна телевизията реши да слезе от него, с уверението все пак, че ще се върне след 1 юни. 

Грубите данни сочат, че около 150 хил. души не могат да си позволят кабелна или сателитна телевизия, каза в събота новият председател на Съвета за електронни медии Бетина Жотева в ефира на БНТ. Всички те разчитат именно на възможността да гледат телевизия през публичния ефир. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БТК | мултиплекс | БНТ | разпространение | НУРТС | ефирно излъчване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини