Домусчиев: При шведските собственици Божков е плащал повече за реклама в „Нова“

Собственикът на телевизията обяви бюджета на „Националната лотария“ за реклама в телевизията през 2017 г.

Домусчиев: При шведските собственици Божков е плащал повече за реклама в „Нова“

Снимка: Economic.bg/Архив

3395 ~ 2 мин. четене

През 2017 г., година и половина преди „Нова броудкастинг Груп“ да стане собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, бюджетът на лотарийните игри на Васил Божков за реклама в „Нова телевизия“ е бил 21.7 млн. лв. Така Кирил Домусчиев коментира през профила си във Facebook спекулациите, че „Национална лотария“ е била принудена от властта да инвестира по 20 млн. лв. в телевизията за 10 години, което според Васил Божков е много над „пазарните цени“.

„Бях решил да не се занимавам повече с обвиняеми, манипулатори и всякакви видове дребни душици, изпълзели в медийното пространство. Взимайки предвид вълната от внушения, която медиите на обвиняемия Прокопиев (издателят на в. „Капитал“ и сайтът „Дневник“ – бел. ред) и гравитиращи около него субекти, начело с „Божков ТВ“ (определението на премиера Бойко Борисов за bTV - бел. ред.) изкараха, реших да посоча една от цифрите, която бившият приятел Васил Божков умишлено премълча“, написа Домусчиев, визирайки посочените по-горе 21.7 млн. лв.

Той задава риторичния въпрос дали и шведските собственици на „Нова телевизия“ - Modern Times Group (MTG), по това време ли са рекетирали Божков или просто е било бизнес, без който „Национална лотария“ не може да се развива.

„През 2018 г. Божков рязко е намалил рекламата, защото „Нова телевизия“ не изневери на журналистическите принципи и морал и отрази дебатите по Закона за хазарта обективно, вместо да подкрепи Божков в битката му с Валери Симеонов, което той е поискал от телевизията тогава. Намаляването на телевизионната рекламата доведе до спад на приходите на лотарията през 2019 г. и това накара Божков да поиска от мен да договорим ново рекламно споразумение и подкрепа за индустрията срещу сивия сектор“, обясни „паметната записка“ Домусчиев, която според Божков е била подписана под натиска на премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

„Факт е, че винаги „Нова телевизия“ разграничава търговската от редакционната си политика! Факт е, че „Нова телевизия“ е водещата телевизия в България и се радва на най-голямо доверие от зрителите! Този факт Прокопиев и компания не могат да го преживеят и няма никакво съмнение, че ще продължат с манипулациите и клеветите. Сетих се за „Антикорупционният фонд“ на обвиняемия Прокопиев. Това е абсурдно! Смях!!! Да си направи и частен съд, и прокуратура!“, написа още Кирил Домусчиев.

Той добавя, че Васил Божков много му е паднал в очите, след оповестяването на „паметната записка“ и твърдението, че подписана под натиск срещу обещание за подкрепа. „Защитавах те на принципна основа през 2018 г. (преди да купя „Нова телевизия“). Ако знаех за укриването на такси и другите престъпления, това нямаше да се случи“, завършва Домусчиев.

Коментари: 0