Най-тежкият удар върху икономиката тепърва предстои

Според изпълнителния директор на Coca-Cola Джеймс Куинси пандемията е отслабила значително покупателната способност на потребителите

Най-тежкият удар върху икономиката тепърва предстои

Изпълнителният директор на Coca-Cola Джеймс Куинси

Снимка: twitter/@CocaColaCo

2534 ~ 1 мин. четене

Икономическото въздействие от блокирането на голяма част от световната икономиката тепърва предстои. Това заяви изпълнителният директор на Coca-Cola Джеймс Куинси, споделяйки мрачните си прогнози за възстановяването след пандемията от коронавируса, предаде CNBC.

Досега само в Съединените щати над 36 млн. души са кандидатствали за обезщетения за безработица от началото на здравната криза. Независимата служба по бюджет към Конгреса сподели, че очаква брутният вътрешен продукт да се понижи с 38% през второто тримесечие на годишна база. А Международният валутен фонд прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 3% през 2020 г.

Според Куинси икономическото възстановяване ще бъде под  формата на „U“ с продължителна рецесия. Изпълнителният директор няма точна прогноза за това как ще се променят потребителските разходи, но му се струва по-вероятно след облекчаването на мерките хората да изпаднат  във финансови затруднения.

„Трябва да сме наясно, че след овладяването на пандемията ни очаква тежка рецесия, породена от мерките за ограничаване на COVID-19. Очаквам цените на стоките да падат, защото в противен случай потребителите няма да могат да си ги позволят“, подкрепи тезата му Андрю Рос, журналист за The New York Times.

Coca-Cola продължава да отчита отрицателни глобални обеми и през май, като се забелязва подобрение спрямо спада от 25% през април. Приблизително половината от приходите на компанията идват от консумацията на продукти в ресторанти, киносалони и стадиони, а COVID-19 принуди правителствата да забранят дейността им. В Китай има облекчаване на мерките за социална дистанцираност, но анализаторите не очакват скоро търсенето да се върне към нивата си преди пандемията.Подкрепи Economic.bg