Ваучерите за почивка предизвикаха напрежение в управляващата коалиция

ГЕРБ отхвърлиха нашето предложение за ваучерите, въпреки че се бяха договорили, каза Валери Симеонов

Ваучерите за почивка предизвикаха напрежение в управляващата коалиция

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1516 ~ 2 мин. четене

Нашето предложение за ваучерите за туризма беше отхвърлено и от правна, и от бюджетна комисия. Идеята на тези ваучери беше да се стимулира туризмът. Във варианта, в който са приети те, няма да има стимул за туризма, а и това е отричане от страна на ГЕРБ на нашето споразумение. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в интервю за „Нова телевизия“.   

Припомняме, че предложението на НФСБ беше ваучери да се дават за всички хора, които са внасяли средства във фонд „Пенсии“ в последните 8 месеца, както и за хората "на първа линия". Според текстовете, които Комисията по бюджет и финанси прие днес, ваучери за почивка на морето ще се раздават само на хората "на първа линия" в борбата с COVID-19, като те ще трябва да почиват в държавни бази и почивни станции.

„Това, което ние предложихме и беше обявено на съвместна пресконференция с Бойко Борисов, беше, че ще се предлагат ваучери като форма на насърчаване на туризма от една страна, а от друга - като благодарност към хора, които са работили "на първа линия". Това беше наша политическа договорка, която трябваше да бъде облечена в законов текст. Сега обаче, във варианта на ГЕРБ, има тотално отричане на нашето споразумение. Сегашните текстове са глупави. Какъв е смисълът да правиш закон, при който управителят на една болница дава ваучер за почивка в станцията на болницата? Върховна глупост“, каза Симеонов.

Според него липсва първоначалната идея да се подпомогне туризма. "Тука няма подпомагане на туризма, тук се помага избирателно на държавните бази, което всъщност противоречи и на европейските директиви. Въпреки че това сме го казвали, те си го гласуваха“, добави Симеонов.

Лидерът на НФСБ зададе въпроса: „Къде се взимат решенията в ГЕРБ - в Коалиционния съвет или в парламента?“. Според него решенията в партията се взимали от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По думите на Валери Симеонов с така написания закон за ваучерите е все едно да се пише закон всеки път, когато се дава работно облекло на полицаите, пожарникарите и лекарите. „С други думи, става въпрос за формално спазване на ангажимент към коалиционен партньор, но реално отхвърлянето на неговото предложение“, каза Симеонов. На въпрос дали вече се е чул с премиера Борисов, Валери Симеонов отговори: „Премиерът не ми вдигна, но както знаете аз съм тъп и упорит, ще продължавам“.

Коментари: 0