Менда Стоянова: Общините да въведат модел на споделени услуги

Според председателя на бюджетната комисия така ще се подобри събираемостта на данъците и контролът

Снимка: Economic.bg/Архив
11:22 02.12.2019
Председателят на бюджетната комисия, Менда Стоянова, предлага общините да въведат модел на споделени услуги, за да постигнат по-добра събираемост на местните данъци и такси. В интервю за „24 часа“ тя коментира, че местните власти могат да се „сдружат“, особено по-малките общини, и да увеличат капацитета си, контрола, събираемостта.

„Решенията и възможностите са много - сдруженията могат да комуникират помежду си, да обменят опит, да организират изнесени работни места в малките общини, за да не разкарват хората, но при централизиран контрол и проверки. Дано се намерят поддръжници и видят „хляб“ в идеята. Не забравяйте, че имаме да изпълняваме балансиран бюджет - колкото съберем, толкова ще харчим“, каза Стоянова.

Според нея няма как кметовете да поддържат ниски данъци, за да са харесвани от хората, а в същото време обществото да очаква да има добра инфраструктура по места. „Да, законът дава диапазон, в който той да бъде определен. Вижте статистиката - повечето политици, които са станали кметове или общински съветници, са се ориентирали към долния му край. Дотук добре, печелят поддръжници. В същото време обаче обещават да подобряват пътища, да правят канализации, да строят детски градини. А пари откъде? От държавата“, коментира председателят на бюджетната комисия.

Тя смята, че трябва да се промени начинът, по който се прави данъчната оценка на имотите. „Знаете, че тя е базова и зависи от зоната, в която се намира един имот. Общините биха могли чрез презониране да я направят по-адекватна. Например в големите градове на фона на старото райониране има квартали с ниски данъци, които отдавна са станали „Бевърли Хилс“. И, разбира се, събираемостта. Разликата между събираемостта на данъците при НАП и при общините е значителна. Общините като че ли нямат капацитет, въпреки че имат права и законите са им развързали ръцете“, обяснява Менда Стоянова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Менда Стоянова | местни данъци | споделени услуги | данъци и такси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини