Пчеларите получиха 4.5 млн. лв. по de minimis

Всяко пчелно семейство е субсидирано със 7.48 лв., обявиха от ДФЗ

Снимка: Pixabay
18:03 24.10.2019
Фонд „Земеделие“ преведи на пчеларите 4.5 млн. лв. по държавна помощ de minimis. Подпомагане са получили 4 408 пчелари, притежаващи по документи 601 101 пчелни семейства. Всяко от тях е субсидирано със 7.48 лв.

Помощта се предоставя на земеделски стопани, които притежават най-малко 20 пчелни семейства. Те трябва да са реализирали качествен пчелен мед през 2018 и/или през 2019 г. Продукцията им следва да отговаря на изискванията, заложени както в Закона за пчеларството, така и в Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за човешка консумация.

Финансовото подпомагане, което пчеларите получават по линия на минималната държавна помощ, има за цел да покрие част от годишния им разход за отглеждане на пчелно семейство, да компенсира направените от стопаните разходи за зазимяването на кошерите и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

От ДФЗ се похвалиха, че са успели да обработят документите на земеделските стопани само за 4 работни дни след приключване на приема, който изтече на 18 октомври.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: субсидии | пчелари | Пчелни кошери | субсидия за пчелари | пчелни семейства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини