Петролът поевтиня заради лошите икономически данни от Китай

Анализаторите не очакват, че страната има много какво да направи, за да стимулира икономиката си

08:05 18.10.2019
Цените на петрола се понижиха днес, след като Китай, която е най-големият износител на нефт, отчете най-слабия си тримесечен икономически растеж от почти 30 години насам. Основната причина за лошите данните за икономиката на азиатската страна е продължаващата търговска война със САЩ.

Към 7:50 ч. българско време фючърсите за международния бенчмарков сорт „Брент“ бе поевтинял с 0.55% до цена от 59.58 долара за барел. Фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се търгуваха с 0.17% понижение до цена от 53.84 долара за барел.

През третото тримесечие китайският икономически растеж се е забавил до 6% - най-слабото нарастване от 27.5 години насам, което е под очакванията на анализаторите. Основна причина за забавянето станаха отслабналото производство на фона на продължаващите търговски спорове със САЩ и несигурното вътрешно търсене. Търсенето на суров петрол обикновено следва отблизо икономическия ръст на световните икономики.

Така заради забавящия се икономически растеж Китай вече не е лидер в очите на инвеститорите по отношение на петрола. Според анализаторите страната, който е вторият най-голям потребител на нефт, няма много какво да направи, за да стимулира икономиката си.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | нефт | Китай | икономически растеж | горива | суровини | китайска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини