Правата на европейците във Великобритания засега са гарантирани

Лондон ще отхлаби правилата за получаване на статут на уседналост, но остават въпроси за решаване до края 2020 г.

Координаторът на Европейския парламент по въпросите за Brexit Ги Верхофстад е получил нужните уверения от Лондон
Координаторът на Европейския парламент по въпросите за Brexit Ги Верхофстад е получил нужните уверения от Лондон
Снимка: БТА
11:41 29.01.2020
Във Великобритания правата на гражданите от други страни членки на ЕС са гарантирани на три нива. Това уверява координаторът на Европейския парламент по въпросите за Brexit Ги Верхофстад.

По думите му на първо място правата на европейските граждани в Обединеното кралство са защитени на нивото на споразумението за оттеглянето на страната от ЕС. „Европейският парламент постигна включването на всички помощи и социално-осигурителни права в споразумението за оттегляне, както и правата на бъдещи деца и клауза за съдебен надзор от Европейския съд“, обяснява Верхофстад.

Освен това ЕП е гарантирал гражданските права на нивото на Схемата на уседналост на гражданите на ЕС, въведена от Великобритания. Схемата включва клаузи, че гражданите няма да плащат повече такса за получаване на статут на уседналост в Кралството и че всяко едно семейство ще подава такава обща молба, а не по една молба от всеки член на семейството. Освен това условията за документите, доказващи пребиваване във Великобритания, ще станат по-меки.„Има и трето ниво, на което получихме уверения от властите на Обединеното кралство за справедливо прилагане както на споразумението за оттегляне, така и на Схемата на уседналост на гражданите на ЕС ‒ това е, така да се каже, практическата страна на правата на гражданите“, казва още координаторът на ЕП.

Британските власти проучват възможността гражданите на ЕС, които сa получили статут на уседналост, да могат да разпечатат формуляр, който удостоверява това, както иска Парламентът. Верхофстад е получил уверения от Лондон, че няма да има автоматично депортиране на граждани на ЕС, които все още не са кандидатствали за получаване на статут на уседналост. Те ще имат възможност да представят случая си и да се сдобият с право на пребиваване във Великобритания.

Той обаче отбелязва, че все още има някои нерешени въпроси, сред които са нуждата от физически документи за получаване на статут на уседналост и нуждата от наистина независим орган за наблюдение спазват ли се правата на гражданите. ЕП обаче е решен да използва предстоящите преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания като лост за осигуряване на допълнителна защита на практическата страна на правата на гражданите.

Освен за гражданските права, при бъдещите преговори представителите на ЕС ще се борят за гарантиране и на честната конкуренция между фирмите. Брюксел ще се стреми не просто към постигане на споразумение за свободна търговия (нулеви мита и нулеви експортни квоти) с Лондон, но и към нулев дъмпинг. Това означава и след края на преходния период след Brexit (декември 2020 г.) Великобритания да продължи да зачита европейските социални и екологични стандарти при търговията със стоки и услуги с ЕС.

„Ако постигнем това, надявам се, че има достатъчно доверие между ЕС и Обединеното кралство, за да пристъпим към истинско споразумение за асоцииране с не само икономическа част, но и сътрудничество по полицейски въпроси, отбрана, споделяне на разузнавателна информация и външнополитически въпроси. Мисля, че трябва да сме амбициозни, защото в новия световен ред ЕС и Обединеното кралство наистина могат да се възползват от взаимната си подкрепа“, коментира Верхофстад.

Милионите европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще са сред най-засегнатите от оттеглянето на страната от ЕС, макар че само малка част от тях имаха възможност да гласуват на референдума относно Brexit. Техните права са част от споразумението за оттегляне, договорено от Великобритания и ЕС, по което Европейският парламент ще се произнесе днес.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | Brexit | Брекзит | Европейски парламент | граждански права | излизане на Великобритания от ЕС | права на гражданите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини