Правителството избра доставчика на двата военни кораба за 1 млрд. лв.

Машините трябва да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство

14:24 27.02.2020

Правителството одобри предложението на военния министър Красимир Каракачанов и държавата продължава опитите си да купи два многофункционални модулни патрулни кораба. Общата сума на проекта е 984 млн. лв., като вече е включено и дължимото по закон ДДС. Одобрението на парите идва, след като през декември 2019 г. изтече срокът за подаване на оферти.

Кандидатите са две чуждестранни фирми – германската „Люрсен“ и италианската „Финкантиери“.Офертите а били разгледани от Междуведомствена работна група, която ги е анализирала и оценила. В крайна сметка е избрана „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт, се казва в доклада.

Сега министърът на отбраната трябва да подготви и подпише договора с класирания на първо място участник. Днес Каракачанов заяви, че договорът може да бъде сключен до празника на флота през август. 

Офертата на „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG” отговаря на изискванията на Министерството на отбраната съгласно Поканата за предоставяне на оферти. Компанията е предоставила всички необходими документи, свързани с личното състояние, критериите за подбор, техническите изисквания и нейното ценово предложение влиза във финансовата рамка на проекта, се казва в съобщението от МС.

Командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че в процес на доставка са и двата нови минни ловци за ВМС. Той обясни, че когато те пристигнат, ще бъде направена оценка на техническото им състояние, тъй като са втора употреба.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Красимир Каракачанов | нови кораби | военни кораби | патрулни кораби

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини