Строители и брокери отчитат успокояване на пазара на имоти

„Визия за София“ предлага промяна в цените на строителните разрешения за различните квартали

Снимка: Economic.bg/Архив

Цените на имотите в София се задържат стабилни през 2019 г. и не се отчитат значителни увеличения спрямо година по-рано. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, по време на форума „Конкурентност в сектора имоти - фактор за устойчиво развитие“, организиран от специализирания сайт imoti.net.

„Цените на жилищата в столицата в момента са доста под нивата от 2008 г. Тогава средната цена на квадратен метър беше 1340 евро. За сравнение, в момента тя е 1090 евро на квадратен метър“, обясни Стойкова.

В същото време обаче Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП), заяви, че през 2019 г. е отчетено повишение в цените на жилищата в столицата с около от 3 до 5%. Но е категоричен, че спекулативно увеличение няма.

„В момента цените се качват плавно, няма спекула. Просто се увеличава нуждата от нови жилища в София“, каза той. Георги Шопов сподели своите наблюдения върху пазара на недвижими имоти и заяви, че в момента всяко семейство, което има възможност да смени панелния апартамент с жилище ново строителство, го прави.

В подкрепа на това твърдение Полина Стойкова заяви, че 90% от сделките на Bulgarian Properties са за имоти ново строителство. По думите ѝ на жилищния пазар в София за 2019 г. се наблюдават четири основни тенденции: задържане на цените на достигнатите нива, увеличение на обемните продажби, тотален превес на новото строителство в предпочитанията на купувачите, разширяване на периметъра на търсене и предлагане.

За повишеното търсене на имоти потвърди и анализ на Пощенска банка, представен от Николай Лазаров - началник управление „Продажби и индивидуално банкиране“. Според анализа на банката през 2019 г. търсенето на ипотечни кредити е нараснало с 44% спрямо предходната година. 55% от хората без жилище планират да закупят свой дом, като от тях половината смятат да ползват ипотечен кредит. При финансирането банката отчита 7.53% ръст на средната цена на жилищата в София, като най-често кредит се взема за купуване на 3-стайни апартаменти над 90 квадратни метра.

Средният размер на кредита само за година се е покачил с 10%. Най-често заем за жилище теглят хора между 30- и 40-годишна възраст с доходи между 1000 и 2000 лв.

Според строителните предприемачи клиентите вече значително са повишили изискванията си към имотите. И сделките „не се сключват светкавично“, каквато беше тенденцията преди години.

Представители на „Визия за София“ също присъстваха на форума и представиха техните предложения, с които да се намали презастрояването. Те предлагат София да се развива в насоката на малък компактен град. За тази цел според тях трябва да се промени цената на строителните разрешителни, които се издават от общинната. Тоест, за определени зони в София, където се наблюдава прекомерно застрояване, цената да е съответно по-висока.

„Предлагаме да се въведат различни квоти от определени функции в устройствените зони, така че една зона да не се застрои само с жилища, а да има гаранция, че функционалният микс ще се случи“. От „Визия за София“ уточняват, че предложенията им не са насочени към всички квартали в столицата, а само за местата, където се наблюдава презастрояване.

„Това са само две от над 350-те предложения, които сме изготвили и ще внесем официално в общинския съвет тази или другата седмица“, обявиха от организацията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | цени | строителство | жилища | тенденции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини