Турската лира се стабилизира след решението за банковите такси

Инвеститорите и търговците на борсата се съмняват, че турските държавни банки отново изкуствено влияят на курса на валутата

Снимка: Pexels
13:25 10.02.2020

Курсът на турската лира, който в петък бе много волатилен и се понижи до 6.05 лири за долар, днес се стабилизира заради обявеното по-рано решение за значително понижаване на банковите такси и комисиони в югоизточната ни съседка. Основен принос имат обявените лимити на таксите за трансакции с чуждестранни валути.

Към 13:20 ч. българско време курсът на лирата спрямо долара се повиши с 0.13%, като един долар се обменя за 6 лири. Спрямо еврото пък повишението в курса на турската валута е с 0.17% и едно евро се обменя за 6.57 лири.

Инвеститорите и търговците на борсата коментират, че резкият спад и възстановяване в курса на лирата след седмици на ниска волатилност предполага, че турските държавни банки отново се намесват, за да стабилизират лирата. Това се случва, след като през миналата година те разпродадоха десетки милиарди долари, за да подкрепят местната валута.

По-рано днес турският финансов министър Берат Албайрак и Агенцията по банкови регулации и надзор (BDDK) обявиха, че таксите и комисионите, които банките могат да взимат от клиентите си, се понижават в пъти.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | Турция | турска лира | валутни курсове | банкови такси | курс на турската лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини