Унгария също налага карантина на пристигащите от България

Страната ни попада в „жълтия списък“ за опасност

Снимка: pixabay
14:30 12.07.2020

Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от следващата сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след скока на новозаразените в няколко страни, заяви началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран Reuters.

Унгария вдигна повечето от карантинните си ограничения през май и отвори границите си за пътуващи от страните от Европейския съюз и съседните страни, нечленуващи в ЕС. Днес обаче Гергей Гуяш съобщи на онлайн пресконференция, че са необходими нови рестрикции, които да задържат коронавируса извън границите, за да се избегне връщането на вътрешните карантинни мерки. „Тези ограничения служат за защита на нашата свобода“, каза той.

Според новите правила, пристигащите от страни с висок риск, посочени като „жълти“ и „червени“, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина. В случай, че пристигащите представят два отрицателни теста за коронавирус, направени в последните 5 дни, карантина няма да се налага, уточни Гуляс.

Държавите, които са поставени в „жълтия“ списък на Унгария, за които се отнасят новите правите, са Сърбия, България, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство. За онези, които са в „червения“ списък като Албания, Косово, Черна гора и Украйна, обаче достъпът ще бъде забранен.

Новите ограничения не важат за транзитни преминавания, както и пътуванията със служебна цел. Медицинските прегледи на границата обаче остават задължителни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Унгария | нови правила | карантина | провеки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини