Външната търговия на Китай се подобрява въпреки търговската война

За първи път от четири месеца износът на страната нараства, показва анкета на Reuters

Снимка: БТА
09:57 05.12.2019

Износът на Китай през ноември вероятно расте, което се случва за първи път от четири месеца, показва проучване на Reuters. Това се случва на фона на продължителната търговска война със САЩ и слабото търсене в световен мащаб.

Износът на втората най-голяма икономика в света вероятно е нараснал с 1% спрямо година по-рано, според анкетата на Reuters сред 20 икономисти. Месец по-рано статистиката отчете спад от 0.9%, а последното нарастване беше през юли – 3.3% на годишна база.

Очаква се вносът да е спаднал с 1.8% през ноември спрямо година по-рано, което също е по-бавен темп на спад спрямо понижението с 6.4% през октомври.

Пекин и Вашингтон от седмици са в преговори, опитвайки се да постигнат временна търговска сделка, насочена към деескалиране на 17-месечния спор, довел до налагане на тарифи и от двете страни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че търговските преговори „вървят добре“, ден след като изплаши пазарите с предупреждение, че сделката може да изчака до президентските избори през ноември 2020 г.

Търговският спор между двете най-големи икономики в света отслаби корпоративните печалби, инвестициите и глобалния растеж.

Вашингтон не даде никакви индикации, че планира да премахне новите вносни мита за 156 млрд. долара върху китайския внос, насрочени за 15 декември. Това може да торпилира преговорите, смята Reuters.

В същото време американските законодателни действия в подкрепа на протестите в Хонконг и осъждането на лагерите за етническите мюсюлмански малцинства в региона на Западен Китай в Синдзян също разгневиха Пекин.

„Ако тарифите влязат в сила според плана, сделката от фаза 1 ще бъде много съмнителна“, заяви анализаторът от Commerzbank Хао Джоу и икономистът Бернд Вайденщайнър в бележка, публикувана в сряда. „Тогава пазарите може да повторят масовия срив, както се случи през миналия декември, когато президентът Тръмп продължи да оказва натиск по търговските въпроси“, пишат още те.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг предупреди в сряда, че законопроектът за региона Синдзян ще засегне двустранното сътрудничество и че Китай ще предприеме „решителни“ мерки за защита на своя интерес, ако това, което нарече протекционизъм и тормоз от страна на САЩ, продължи.

Анализатори твърдят, че ескалация на търговската война би подкопала допълнително икономиката на Китай в момент, когато растежът през 2019 г. се очаква да се понижи до най-слабите си нива от десетилетие. Ръстът на брутния вътрешен продукт на азиатската държава през третото тримесечие падна до близо 30-годишно дъно.

Въпреки че официалното проучване на производството показа неочаквано разрастване на активността миналия месец, спадът в индустриалните печалби и фабричните цени предполагат продължаващ натиск.

„Ще се изправим пред още по-големи рискове и предизвикателства през следващата година“, заяви китайският премиер Ли Къцян в изявление на правителството по време на заседание на кабинета относно мерките в подкрепа на заетостта.

Въпреки нарастващите напрежения в икономиката Пекин продължава да не желае да прилага основни стимули от страх, че те ще увеличат финансовите рискове поради вече високите нива на дълга. Вместо това властите са избрали по-целенасочени мерки, като постепенно намаляване на лихвите и въвеждане на 1 трлн. юана (142 млрд. долара) квота през тази година за облигации на местната власт до 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: експорт | външна търговия | китайски износ | китайски внос