Рисковете за световния растеж доведоха до скок на йената

Златото нараства при търсенето на сигурност

Йената скочи до едномесечен връх срещу долара, тъй като повишените опасения за световния икономически растеж продължиха да водят до търсене на предлагащата сигурност японска валута. Тя се отдалечи от 6-годишното дъно срещу зелените пари, което удари в началото на октомври, след предпазливите коментари на Федералния резерв по време на заседанието през септември, стенограмата от което беше оповестена миналата сряда и принуди пазарите да отдалечат във времето повишението на американските лихви.

Ниско лихвената йена набра допълнително скорост през последните сесии заради страховете за световния растеж, които намалиха търсенето на рискови покупки и доведоха до разпродажби на акции. Днес ликвидността на пазарите е по-ниска заради официалните празници в Япония и САЩ. В Япония пазарите ще останат затворени, докато в САЩ затворен ще е пазара на облигации, но този на акции ще бъде отворен.

Долар/йена падна на 107.15, което е най-ниско ниво за последния месец и след 6-годишен връх на 110.09 на 1 октомври. Тъй като инвеститорите често продават ниско лихвената йена в разносната търговия при която финансират инвестициите си във високо доходни валути и активи, йената има склонност да получава сила при влошаване на рисковите настроения и закриването на преди откритите залози срещу нея.

Евро/йена също падна през нощта и достигна 11-месечно дъно на 135.55, но рано сутринта последва възстановяване и нива от 135.95. Единната валута е под натиск заради икономическата слабост в еврозоната и мрачните перспективи за растежа в Германия, която е най-голямата европейска икономика. Страховете за еврозоната бяха потвърдени от председателя на ЕЦБ Марио Драги, който в петък съобщи, че спада на скоростта на европейската икономика може да натежи допълнително върху компаниите и домакинствата при инвестициите им. Евро/долар обаче днес скочи и е на 1.2690.

Австралийският долар падна до 92.82 йени, най-ниско ниво след края на март, но после скочи на 93.60. Срещу долара също последва растеж до 0.8735.

Златото нараства при търсенето на сигурност

Златото скочи рязко днес заради опасенията за световния икономически растеж, които накараха инвеститорите да търсят сигурност при масовите разпродажби на акции и долари. Азиатските борси тръгнаха със спад след рязкото понижение в петък на Уолстрийт, докато цената на суровия петрол остава близо до 4-годишното дъно. Златото често е считано за алтернатива на инвестициите в по-рискови активи като например акциите.

Жълтият метал скочи почти до 1235 долара за тройунция, но после се оттегли и е на 1233 долара. Среброто, платината и паладиума също се покачиха. Първият растеж дойде в ранните азиатски часове, когато ликвидността беше слаба. Причината е, че Япония, която обикновено е активна в началото на азиатската търговия, има официален празник и пазарите в страната останаха затворени. Това доведе до удрянето на стопове на нива от 1225 долара. При слабостта на акциите и долара и след предпазливите коментари на Федералния резерв, изглежда че златото може да продължи да нараства. Технически анализатори очакват растеж към зоната 1240-1250 долара, след което обаче най-вероятно ще последват продажби.

Страховете за световната икономика нараснаха през последните дни след слаби данни от Европа и намалените прогнози за растеж от МВФ. Представители на Фед също изразиха загриженост за световната икономика, което може да има влияние при вземането на решение за времето на покачване на американските лихви. Отлагането на това действие се счита за положително за златото, което е актив, който не носи лихва и негативно за долара.

Златото ще зависи от акциите и долара през тази седмица и тъй като очакванията в краткосрочен план са и двете да падат, то златото ще разполага с добра подкрепа. В допълнение техническата картина изглежда малко по-конструктивна за растеж.

Въпреки последните печалби, интереса на инвеститорите към благородния метал остава най-нисък за последните години. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 2.64 тона до 759.44 тона, което е най-ниско ниво след декември 2008.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | пазар | злато | сребро | йена | валути | военен вариант | София производство арест тютюн наргиле Ислямска държава джихадист

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини