Безплатни прожекции в новия 3D планетариум в Пловдив

Проектът е уникален за страната ни

11:41 19.10.2015

Новият дигитален планетариум в сградата на Регионалния природонаучен музей в Пловдив ще зарадва гражданите с промоционално откриване. По-рано кметът Иван Тотев обеща, че гражданите ще имат възможност в продължение на пет дни безплатно да гледат прожекции. Те започват от днес и входът е свободен.

Преди година кметът на Община Пловдив Иван Тотев и представителят на италианската фирма „Skypoint Planetariums” Марко Козмачини подписаха договор за създаване на дигитален планетариум от поколение “Didistar 5” в Пловдив.

Той е уникален за страната ни, но в Европа фирмата има реализирани около 150 проекта, от които 45 са от този вид. Съоръжението ще е с капацитет 48 зрители. Инвестицията е на Община Пловдив, а идeята за изграждане на планетариум е на пловдивчанина доктор по aстрономия от университета "Харвард” Камен Козарев.

Очаква се до края на месеца Природонаучният музей да отвори официално. Засега ще работят само аквариумът, терариумът и планетариумът, съобщават от страницата на музея. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проект | откриване | Пловдив | ПАСЕ | шевици

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини