Застрахователите недоволни от здравната реформа

Неясноти има по 65 клинични пътеки

14:47 15.10.2015

Реформата в здравеопазването, предвиждаща разделянето на заболяванията в основен и допълнителен пакет, не беше посрещната еднозначно. Негативно мнение изразиха и от Асоциацията на дружествата за здравно застраховане.

Според тях основният и допълнителният пакет ще узаконят начина, по който болниците ще финансират изхарченото в повече от предварително планираното и доплащането от страна на здравноосигурените пациенти, предава Дарик.

Експертите са притеснени от мярката, която предвижда за 65 клинични пътеки всеки лекар индивидуално да преценява дали да бъдат поставени в основния или допълнителния пакет. Липсата на разписани критерии създава предпоставка за манипулации, смятат от асоциацията.

„Тази неясното поставя въпроса защо си плащам задължителната здравноосигурителна вноска, след като моето право ще определя някой индивидуално и какво получавам от системата за здравноосигуряване, след като съм имал нещастието да се разболея точно от това заболяване”, коментира председателят на асоциацията д-р Мими Виткова.

От асоциацията подчертаха, че българите, които са най-бедните граждани в Европа, в момента плащат 48 % от разходите за здравеопазване от джоба си. Според тях с новите промени този показател ще стане още по-неблагоприятен, тъй като  част от българските граждани, изведени в допълнителния пакет, ще трябва да плащат, ако искат да се лекуват в момента, или да чакат
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: отхвърлено | iSOSu App | Шарганската осмица