Путин и Обама в "откровен разговор" за Сирия и Украйна

Путин отново подчерта необходимостта от създаване на единен фронт срещу тероризма

12:37 14.02.2016

Руският и американският президент Владимир Путин и Барак Обама проведоха телефонен разговор, съобщава администрацията на Кремъл. Следва да се отбележи, че разговорът е иницииран от американска страна.

Основна тема на разговора е била уреждането на сирийския конфликт. "И двете страни са дали положителна оценка на резултатите от срещата на Международната група за подкрепа на Сирия в Мюнхен, която се проведе на 11-12 февруари, потвърдила принципите и разпоредбите на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както по отношение на хуманитарните аспекти и разработката на методи за прекратяването на огъня, и за насърчаване на реалния политически процес. Те изразиха подкрепа към усилията на двете целеви групи - прекратяването на огъня и хуманитарни аспекти " - се казва в изявлението.

Путин отново подчерта необходимостта от създаване на единен фронт срещу тероризма. Той подчертава необходимостта от създаване на стабилни работни връзки между руското и американското министерство на отбраната на САЩ. Страните се договориха да засилят сътрудничеството по дипломатически агенции и други структури.

Руският президент изрази надежда, че Киев ще предприеме практически стъпки за изпълнение на задълженията си по „Минск 2“, „включително започване на пряк диалог с Донбас, даване на амнистия и конституционни реформи, които са съгласувани с представителите на Донецк и Луганск, внасяне на промени в закона за специалния статут“, се казва още в съобщението.

Разговорът между двамата държавни глави е имал „откровен и делови характер“, пише "Комерсант".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Барак Обама | Украйна | Сирия | Стилиян Емануилов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини